Hoeveel sets worden er gespeeld bij beachvolleybal

Wil jij graag beachvolleyballen, ben jij al een beginnend beachvolleybalspeler of ben jij een kijker van deze sport? Vraag jij je af hoe een beachvolleybalwedstrijd gaat en hoeveel sets er moeten worden binnengesleept om een wedstrijd te winnen? Beachvolleybal is een variant op het normale volleybal die, zoals de naam al doet vermoeden, op zand/het strand gespeeld wordt. Wil jij weten hoeveel punten er moeten worden gepakt om een set te winnen en hoe er een wedstrijd kan worden gewonnen? In dit artikel vertellen we alles wat jij moet weten!

hoeveel wedstrijden beach volleybal

Wat is beachvolleybal?

Beachvolleybal lijkt in alles op het normale volleybal, maar kent wel degelijk een aantal verschillen. Zo wordt er doorgaans 2 tegen 2 gespeeld, als zijn er ook varianten voor 3 en 4 spelers per team, is de bal zwaarder en zachter, heeft het veld een ander formaat en zijn er enkele kleine spelaanpassingen. Beachvolleybal wordt gespeeld op een veld van 16 bij 8 meter waarbij de lijnen worden gemaakt met gespannen linten. De sport bestaat al sinds het begin van de vorige eeuw en is sinds 1996 een sport die op de Olympische agenda staat. Bij beachvolleybal communiceren spelers door achter de rug handgebaren naar elkaar te maken. De tegenstanders kunnen deze gebaren als het goed is niet zien. Het communiceren wordt tijdens tv-wedstrijden duidelijk in beeld gebracht.

Hoeveel sets worden er gespeeld bij beachvolleybal?

Een beachvolleybalwedstrijd wordt begonnen met een service. Punten kunnen worden gescoord tijdens eigen opslag, maar ook bij opslag van de tegenpartij. Deze regel is om het spel aantrekkelijker te maken en wedstrijden minder lang te laten duren qua tijd. Een wedstrijd bestaat uit minimaal 2 en maximaal 3 sets. Het team dat 2 sets weet te winnen heeft gewonnen. Een set wordt behaald door 21 punten te winnen. Er moeten 2 punten verschil zijn bereikt om een set te pakken. Een eventuele 3e en beslissende set gaat niet tot de 21 punten, maar eindigt bij 15 punten. Ook hier moeten er 2 punten verschil zijn.