Wat is een panenka

Ben je een groot sport- en/of voetballiefhebber? Hoor je een commentator, vrienden of familie over een panenka penalty? Heb je geen idee wat dit inhoudt en wil je graag mee praten over deze technische penalty vorm? In dit artikel schrijven we erover.

panenka

Panenka?

In eerste instantie lijkt een panenka penalty erg veel op een ‘normale’ penalty. Sterker nog, dat is precies de bedoeling. De panenka penalty is namelijk variant die bedoeld is om de keeper op het verkeerde been te zetten.

De strafschoppen nemer neemt een houding aan waarbij het lijkt dat hij of zij de bal ‘normaal’ richting de goal trapt. Echter eenmaal bij de bal besluit hij de bal niet hard tegen de touwen te rossen. Maar met een zachte stift de bal in het doel te werken.

Het ontstaan

In 1976 speelde Tsjechië-Slowakije de EK-finale tegen West Duitsland. De wedstrijd bleef in reguliere speeltijd onbeslist waardoor er een penalty serie volgde. Eén van de penaltynemers aan Tsjechoslowaakse kant was Antonín Panenka.

Hij had de eer en de druk om de laatste bal aan te leggen. Als hij deze penalty wist te benutten dan waren de Tsjechoslowaken de winnaar van het prestigieuze voetbaltoernooi.

De Tsjechoslowaak besloot op het moment suprême om de penalty op unieke wijze, met een zachte stift in het doel te werken. Een legendarisch en uniek moment waar tot op de dag van vandaag nog over gesproken wordt.

Cult

Het grappige is, en daar zal de Tsjechoslowaak zich niet bewust van zijn geweest, dat de Panenka bij de cultuur, de schoonheid en de charme van het voetbal behoort. Menig voetballer en supporter likt zijn vingers af bij het zien van een goed uitgevoerde panenka. Het gaat zelfs zover dat er programma’s, weekbladen, magazines en podcasts naar deze beroemde penalty worden vernoemd.

Een goed uitgevoerde panenka

Een panenka penalty nemen is moeilijker dan het lijkt. Dit omdat je de keeper op het verkeerde been dient te zetten. Daarnaast moet je veel gevoel in je voeten hebben om de bal met een stift het doel in te werken.

De schoonheid van de penalty zit hem met name in het feit dat de bal tergend langzaam de doellijn passeert. Als de bal te hard gaat dan verliest de penalty zijn schoonheid.

De pracht van de penal heeft iets rauws voor de keeper. Het voelt voor keepers vaak erg pijnlijk en vernederend om op deze manier gepasseerd te worden.

Misschien vind je dit ook interessant?