Wat is een panenka

Ben je gepassioneerd over sport, vooral voetbal? Heb je wel eens gehoord van een “panenka penalty” maar weet je niet precies wat het betekent? Wil je graag meer weten over deze technische vorm van penalty nemen, zodat je erover kunt meepraten? In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over de panenka penalty.

voetballer staat op punt om een panenka penalty te trappen

Panenka Penalty? Wat is het precies?

Een panenka penalty lijkt in eerste instantie op een gewone penalty. Het doel is echter om de keeper te misleiden. De strafschopnemer doet alsof hij de bal hard naar het doel schiet, maar in plaats daarvan speelt hij de bal met een zachte stift over de keeper heen.

Het ontstaan van dit legendarische moment!

In 1976 speelde Tsjechië-Slowakije de EK-finale tegen West Duitsland. De wedstrijd eindigde in een gelijkspel, waardoor een penaltyserie volgde. Antonín Panenka, een speler van Tsjechoslowakije, nam de beslissende penalty.

Op het cruciale moment besloot Panenka om de penalty op unieke wijze te nemen. Hij stiftte de bal met een zachte aanraking over de keeper heen en scoorde. Dit legendarische moment heeft de Panenka-penalty beroemd gemaakt en wordt nog steeds besproken en bewonderd in de voetbalwereld.

De cultstatus ervan!

Opmerkelijk genoeg behoort de Panenka-penalty tot de cultuur, schoonheid en charme van het voetbal, iets waar Antonín Panenka zich waarschijnlijk niet bewust van was. Zowel voetballers als supporters genieten van een perfect uitgevoerde Panenka. Het heeft zelfs geleid tot programma’s, tijdschriften, magazines en podcasts die vernoemd zijn naar deze beroemde penalty.

Tips voor het trappen van een goede Panenka

Tips voor het nemen van een goede Panenka-penalty

  • Zet de keeper op het verkeerde been: Probeer de keeper te misleiden door een houding aan te nemen alsof je de bal hard en normaal richting het doel gaat trappen. Dit zorgt voor verwarring en vergroot de kans op succes.
  • Beheers het gevoel in je voeten: Een Panenka vereist precisie en gevoel. Oefen het subtiel chippen van de bal, zodat deze met een zachte stift over de keeper heen gaat en in het doel belandt.
  • Let op de snelheid van de bal: De ware schoonheid van een Panenka ligt in het langzaam passeren van de doellijn. Zorg ervoor dat de bal niet te hard wordt getrapt, anders verliest de penalty zijn elegantie.
  • Blijf doen alsof je normaal gaat schieten: Het is belangrijk om te doen alsof je de bal op normale wijze gaat trappen tot het allerlaatste moment. Als de keeper te vroeg doorheeft dat je een Panenka gaat proberen, kan hij je penalty stoppen. Houd de verrassing tot het laatste moment en zet de keeper op het verkeerde been met een zachte stift.
  • Wees klaar voor de reactie van de keeper: Een Panenka kan pijnlijk en vernederend zijn voor keepers. Bereid je voor op hun reactie en geniet van het moment van triomf. Hou er echter rekening mee dat het soms mis kan gaan. Accepteer het en blijf gemotiveerd om het de volgende keer weer te proberen.