Tips voor het verbeteren van je vrije trap

Doelpunten uit vrije trappen zijn bonusgoals. Elk team hunkert naar een specialist, maar deze zijn zeer schaars. Het nemen van ideale vrije trappen is een kwestie van talent en oefening. Hoe je jouw vrije trappen kunt perfectioneren vertellen we je hieronder.

tips nemen vrije trap

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Goede vrije trappen nemen valt of staat bij uren maken. Pak na elke training een zak met ballen en ga oefenen. Neem vrije trappen van alle hoeken en standen en schiet ze richting doel. Robin van Persie, een specialist op het gebied vrije trappen, zei ooit het volgende over ideale vrije trappen: “Perfecte vrije trappen hoeven niet altijd te zitten. Het gaat erom dat je een target, bijvoorbeeld de linker bovenhoek, neemt en er een automatisme van maakt dat de ballen altijd binnen een meter van dat punt komen. Het kan gebeuren dat ballen naast of op de lat of paal belanden, maar over het algemeen zal je hierdoor trefzekerder zijn.”

Denk na over je schot

Vrije trappen worden van alle hoeken en standen op doel geschoten. Niet vanaf elke plek op het veld zal hetzelfde schot het succesvolst zijn. Hoe meer je vanaf de zijkant schiet, hoe meer effect je zal moeten meegeven aan je schot. Dit is trainbaar. Sta je rechter voor het doel dan kan je ervoor kiezen om de bal met de wreef zo hard mogelijk in de hoek te knallen. Sommige spelers vinden het fijn als een teamgenoot hiervoor een klein tikje hun kant op geeft. Ook kan zich de situatie zich voordoen dat een vrije trap wel heel dichtbij het doel plaatsvindt. Omdat de afstand tussen de muur en het doel zo klein is heeft de bal maar erg weinig tijd om, nadat hij over de muur is, te dalen en onder te lat te vallen. Slimme spelers als Xabi Alonso en Ronaldinho zijn al eens succesvol geweest door de bal onder de opspringende muur door te schieten. Denk dus na over de plek van de bal en wat de beste manier is om de bal in het doel te krijgen en je zal meer bereiken dan wanneer je lukraak richting doel schiet.

Zoek naar vastigheden

Tijdens het oefenen op vrije trappen ben je misschien onbewust al automatismen er aan het inslijpen, maar het is erg belangrijk om hier een bewust stappenplan van te maken. Plan een vrije bal in je hoofd helemaal uit. Leg de bal neer, neem een aantal stappen (schuin) achterwaarts, bepaal je schot, loop beheerst op de bal af en haal de trekker over. Door hierop te trainen en over na te denken zal het nemen van vrije trappen voor jou steeds gemakkelijker gaan.

tips verbeteren vrije trap

Maak het wedstrijdecht

Gaat het trainen van vrije trappen inmiddels steeds beter en ben jij toe aan de volgende stap? Boots het nemen van vrije trappen dan net zo aan als in een wedstrijd. Een paar voorbeelden: Vraag een vriend of teamgenoot om te gaan keepen, maak gebruik van poppen of een verplaatsbaar klein doel dat kan fungeren als muur, hang een net of hoepel in het doel zodat je alleen kan scoren in de boven- en onderhoeken.