Wat zijn de voordelen van straatvoetbal?

Vele stervoetballers van dit moment en weleer hebben naar eigen zeggen veel van hun kwaliteiten te danken aan het feit dat zij vroeger veel op straat voetbalden. Nederlandse balvirtuozen als Johan Cruijff, Robin van Persie en Rafael van der Vaart speelden naar eigen zeggen in hun jeugd vrijwel dagelijks buiten op straat en hebben daar in hun carrière veel profijt van gehad.

Voetballers die veel ervaring op de straat hebben ontwikkelen zich op diverse aspecten van het spelletje, die niet tijdens elke veldvoetbal training naar voren komen. We zetten een aantal voordelen van straatvoetbal even op een rijtje.

Voordelen straatvoetbal

Kleine partijtjes

Straatvoetbal wordt vaak gespeeld in kleine partijen. Drie tegen drie, vier tegen vier en vijf tegen vijf zijn gebruikelijke speltypes die worden gespeeld op de straat. Omdat deze teams zo klein zijn kan geen enkele speler zich ‘verstoppen’ en heeft iedereen veel meer balcontacten dan in grotere partijspelen. Dit bevordert de ontwikkeling van een voetballer.

Eén tegen één duels

Tijdens een normale voetbalwedstrijd zijn de ruimtes vaak groter dan tijdens het straatvoetbal. Er is vaak meer tijd om een bal te verwerken en mocht het niet anders kunnen dan kan zelfs een lange bal op een balvaste spits effectief zijn. Op de straat is dit anders. Spelers worden hier vaker gedwongen een man te passeren om op die manier in een kansrijke positie of overtalsituatie te komen. Door vaak in deze situatie te komen zal een speler hierin verbeteren.

voordelen van straatvoetbal

Overtalsituaties

Tijdens kleine partijvormen komen spelers vaak in overtal situaties. Twee tegen een, drie tegen een of drie tegen twee zijn situaties die erg vaak voorkomen na een geslaagde actie of succesvolle keypass. Dit soort situaties lijken een fluitje van een cent maar gaan in de praktijk, wanneer spelers nog te weinig deze situaties hebben gespeeld, vaak fout. Door hier regelmatig op te trainen worden spelers hier alleen maar beter in. Dit zal zich later naar het veld vertolken.

Balans

Spelers die het in zich hebben om een man te passeren zijn goud waard. Door op de straat te oefenen zullen zij er alles aan doen om tijdens hun actie of dribbel op de benen te blijven staan. Op het veld doet vallen namelijk geen pijn, maar op straat kan het vervelende schaafwonden veroorzaken. Spelers die op straat vaak tegenstanders passeren zullen op het veld ook beter op hun benen blijven tijdens een duel om de bal.

Straatbal kopen

Voor straatvoetbal heb je een aparte voetbal nodig. Deze zogeheten straatballen stuiteren minder hard dan een gewone bal zou doen op zo’n harde ondergrond en zijn vanwege hun materiaal beter bestand tegen slijtage. Een gewone bal zal naar een paar uren spelen al behoorlijk beschadigd zijn, zorg er dus voor dat je voordat je op straat gaat voetballen de juiste bal hebt.

Goed beoordeelde straatvoetballen

  • Avento Straatvoetbal 
  • Tunturi Straatvoetbal 

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport