Een peuter leren voetballen, hoe doe je dat?

Ben je een fanatiek vader of moeder en vind jouw kind het leuk om te voetballen? Wil je hem of haar leren voetballen maar heb je geen idee waar je moet beginnen? In dit artikel nemen we een paar praktische trainingstips met je door.

een peuter leren voetballen

Plezier

Het is heel belangrijk dat je het plezier erin houdt. Dit omdat plezier de basis is van wel of geen ontwikkeling. Zodra het kind geen plezier heeft zal hij of zij minder zijn best doen of zelfs aangeven niet meer te willen voetballen. Daarom is het belangrijk om het voetbalplezier nooit uit het oog te verliezen. Let wel, dit is voor een ouder of trainer heel anders dan voor een voetballende peuter. Daarom is het advies om goed naar de peuter te kijken. Dus wat straalt degene uit? Hoe zit het met zijn aandacht? Enzovoort.

Om het plezier te beïnvloeden raden we aan om aandacht te besteden aan onderstaande punten:

Complimenten

Bij jeugdige voetballers is het belangrijk dat je voldoende complimenten uitdeelt. Uiteraard gaat niet alles in één keer goed. Echter kun je wel zien of iemand zijn best doet, de tips en trucs tot zich neemt of het herhaaldelijk blijft proberen. Het geven van complimenten draagt bij aan het vertrouwen van het kind waardoor hij of zij er steeds meer plezier in krijgt.

leren voetballen

Maak het niet te moeilijk

Het is belangrijk dat je de oefeningen en je uitleg heel erg basic maakt. Hierdoor wordt het overzichtelijk en kan degene zich vol overgave storten op hetgeen wat belangrijk is. Te basic is voor een peuter bijna nooit van toepassing.

Links en rechts

Vrijwel elke voetballer heeft een voorkeur voor links of rechts. Echter is tweebenig zijn ontzettend waardevol. Dit is het beste aan te leren wanneer je heel jong bent. Daarom adviseren we om de oefeningen die je doet met zowel het linkerbeen als met het rechterbeen uit te voeren.

Veel balcontacten

Hoe meer balcontacten hoe beter. Dit omdat elk balcontact bijdraagt aan het één worden met de bal. Zorg dus voor oefeningen waarbij dit het geval is.

Kort en krachtig

Een kind z’n aandacht is snel vertrokken. Ons advies is dan ook om een krachtige en korte training voor te bereiden. Dit levert veel meer op dan wanneer je tegen het plezier van het kind doorgaat.

Laat het kind kiezen

Het is slim om de laatste oefening van de training te laten kiezen door het kind. Dit heeft meerdere redenen. Allereerst om het eenvoudige feit dat hij plezier haalt uit de oefening die hij of zij zelf kiest. Maar naast dat weet je als trainer/ouder ook wat hij of zij leuk vindt. Dit kun je vervolgens weer meenemen in de volgende trainingen.

Relevante producten

  • Agility Sports Loopladder 4 meter 
  • Derbystar Classic TT 5 Voetbal 
  • Nijdam Slalompionnen 

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport