Leren hooghouden

Wil jij net zo goed kunnen hooghouden als Diego Armando Maradonna tijdens zijn legendarische warming-up eind jaren ’80 in München? De Argentijnse baltovenaar stond voorafgaand aan de wedstrijd tussen Bayern München en Napoli met speels gemak een bal hoog te houden terwijl de bekende hit ‘Life is live’ door het stadion galmde. Het bracht de fans in extase en de beelden zijn nog altijd een grote hit op internet.  

Hooghouden is echter niet iets wat alleen wereldsterren als Maradonna kunnen. Iedereen met een beetje balgevoel en geduld kan het leren. Om je te helpen bij het hooghouden is het handig om een aantal dingen te weten. Onthoud dit tijdens het oefenen.

tips leren hooghouden

Span je voet aan

Zorg ervoor dat je voeten zijn aangespannen op het moment dat ze de bal raken. Wanneer je dit niet doet heb je maar weinig controle over bal.

Gebruik je tenen

Tijdens het hooghouden beweeg jezelf zoveel mogelijk op je tenen en buig je, als je de bal wilt spelen, je tenen omhoog. Hierdoor is je voet wat ronder en kan je de bal beter besturen.

Geef de bal wat effect

Om de bal zo lang mogelijk in de lucht te kunnen houden is het goed om de bal wat backspin effect te geven tijdens het hooghouden. Hierdoor verplaatst de bal zo min mogelijk en kan jij zoveel mogelijk op dezelfde plaats blijven staan.

Hou de bal laag

Hou de bal laag: Hoe lager je de bal houdt tijdens het hooghouden, hoe meer controle je erop hebt. Een bal die namelijk te hoog gaat is met de voeten lastiger te controleren. De kans dat de bal van de voet springt vergroot.

tip 4: hou de bal laag

Ik kan hooghouden, en nu?

Wanneer je het hooghouden onder de knie hebt kan je proberen het jezelf wat moeilijker te maken. Probeer tijdens het hooghouden bijvoorbeeld om beide benen even vaak te gebruiken en houdt de bal hoog met je hoofd, schouders, borst, knie en voeten. Door dit te trainen zal jouw techniek en balgevoel verbeteren. In wedstrijden en trainingen zal dit zich uiten bij aannames en dribbels.

Als het hooghouden met al deze verschillende lichaamsdelen ook goed gaat kan je proberen wat trucjes toe te voegen aan jouw vaardigheden. Probeer bijvoorbeeld eens om de bal in je nek te leggen of een zogeheten ‘around the world’ te maken. Bij dit trucje raak de bal met veel effect en draai je jouw been zo snel mogelijk om de bal heen. Wanneer de been om de bal heen is vang je de bal weer op voordat deze de grond raakt.

Sport