Verschil tussen een veldvoetbal en straatvoetbal

Ben je toe aan een nieuwe voetbal en vraag jij je af wat het verschil is tussen een veldvoetbal/normale voetbal en een straatvoetbal? In dit artikel lees je over de verschillen en kom je erachter welk type bal het best bij jou past.

Wat is het verschil tussen een normale bal en een straatbal?

Slijtage van de bal

Wanneer je op straat voetbalt voetbal je op een ondergrond die erg hard is. Dit heeft gevolgen voor de slijtage van de bal. Doorgaans slijt de bovenlaag van een bal op harde ondergrond een stuk sneller dan op een zacht ondergrond.

Wat is een zacht ondergrond?

Als we het hebben over een zacht ondergrond dan bedoelen we daarmee het voetballen op gras. Veel ballen zijn met name vroeger geproduceerd met het idee dat er op gras gevoetbald wordt. Op het moment dat dit soort ballen op een harder ondergrond gebruikt worden zie je de slijtage ook toenemen.

Verschillende harde ondergronden

Naast de straat is kunstgras ook een vorm van een hard ondergrond. Ballen slijten doorgaans sneller op kunstgras dan op echt gras. Als je kijkt naar slijtage en kunstgras vergelijkt met het voetballen op straat, dan kun je de conclusie trekken dat het voetballen op straat voor de meeste slijtage zorgt. Dit heeft alles te maken met de oneffenheden in de straat en daarbij heeft een straat 0% demping.

Dat zorgt ervoor dat de bal simpelweg meer te verduren en daardoor eerder zal slijten.

Voordelen van een straatbal

En dat is precies de reden waarom er een straatbal is ontwikkeld. Een straatbal is gemaakt rubber en hierdoor slijtvaster. Nadeel van een rubberen bal is dat de bal iets stroever aanvoelt. Daar zal je met name in het begin aan moeten wennen.

Straatballen zijn uitermate geschikt voor kinderen die elk vrij uurtje tegen de bal aantrappen. Veel kinderen die idolaat zijn van voetbal vinden een stoere straatbal met strak design dan ook vaak erg leuk om te krijgen.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport