Wat wordt er binnen het voetbal bedoeld met ‘de stofzuiger’?

Ben je een groot sportfanaat en hoor je voetballers, voetbalexperts, commentatoren, familie en vrienden het hebben over een stofzuiger? Heb je geen idee wat een stofzuiger binnen het voetbal betekent? In dit artikel leggen we het aan je uit!

wat is een stofzuiger

Spelers die de aandacht trekken

Je hebt binnen een voetbalteam altijd een aantal spelers die de aandacht trekken. In veel gevallen zijn dit technisch besnaarde spelers die mooie doelpunten maken, goede assists geven of hoogstaand voetbal laten zien. Echter zou het voor de balans in een team niet goed zijn als het hele team uit dit type spelers bestaat. Vandaar dat trainers vaak voor een mengelmoes kiezen. Dus spelers die risico in het spel leggen en opvallen met goals, acties en assist en spelers die dienend spelen, die niet opvallen maar wel ontzettend belangrijk zijn.

De stofzuiger

De stofzuiger in een team is een speler die in de categorie ‘dienende spelers’ hoort. Dit type speler valt vaak niet op door zijn fraaie techniek, fantastische acties, goals of assists. Echter valt de rol van de stofzuiger niet te onderschatten. Hij of zij onderschept veel ballen, maakt veel vuile meters en zorgt dat de spelers die de goals en/of assists maken de bal krijgen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Miss this warrior @roykeaneofficial @manchesterunited vs @juventus

Een bericht gedeeld door Edgar Davids (@edgardavidsofficial) op

Vanwaar stofzuiger?

Hoe men bij de term stofzuiger komt is eigenlijk heel eenvoudig uit te leggen. Een stofzuiger binnen het huishouden is bedoeld voor het ruimen van afval, kruimels en andere viezigheid. Een voetballende stofzuiger heeft eigenlijk dezelfde taak. Hij of zij moet fouten en balverlies van zijn teamgenoten herstellen. Hij ruimt in principe de rotzooi van zijn teamgenoten op om ze vervolgens weer in stelling te brengen.

Geen idolen

Heel vaak zijn stofzuigers niet de spelers die als poster op de muur hangen. Echter worden dit types wel erg gewaardeerd. Met name door trainers. Dit komt door het feit dat trainers verantwoordelijk zijn voor het resultaat. Het gaat immers om de punten. En om punten bij elkaar te sprokkelen heb je spelers nodig die de boel dichtlopen en dichthouden. Hierdoor krijg je minder doelpunten tegen en kunnen de creatieve en opvallende spelers hun gang gaan.

Misschien vind je dit ook interessant?