Hoe word ik een betere verdediger?

‘’Aanvallers winnen wedstrijden voor je, verdedigers winnen prijzen voor je’’, is een zeer bekende quote van Sir Alex Ferguson, jarenlang succesvol trainer van Manchester United. Het toont aan hoe belangrijk goede verdedigers zijn voor een winnende elftal. Wil jij ook een goede verdediger worden? Volg dan de volgende tips op.

betere verdediger worden

Positioneel goed staan

Goed verdedigen begint met het vinden van de juiste plek om het gevaar te bezweren. De stelregel is dat verdedigers zich positioneren in de rechte lijn tussen hun directe tegenstander en het eigen doel. Bij positioneren zorg je als centrale verdediger ervoor dat je een medespeler rugdekking kan geven als dat nodig is. Als vleugelverdediger moet je voorkomen dat de ruimte tussen jou en de centrale verdediger te groot wordt, knijp dus naar binnen.

betere verdediger worden

Niet te snel naar de grond kijken

Goede verdedigers, zoals Virgil van Dijk, zetten tijdens een wedstrijd bijna geen slidings in. Dit komt omdat zij positioneel vaak goed staan opgesteld, maar ook omdat ze weten dat je met het inzetten van een sliding als verdediger ‘weg’ bent. Een sliding moet alleen worden ingezet als laatste redmiddel om een goal te voorkomen. Probeer alle overige situaties op te lossen terwijl je op je benen blijft staan.

Organiseer de defensie

Verdedigers die leiding geven aan hun medespelers in de achterhoede winnen punten voor een elftal. Praat dus veel tegen je teamgenoten. Coach of ze een paar stappen naar links of naar rechts moeten doen, druk op de bal moeten zetten, of meer vanuit het centrum moeten verdedigen. Deze aanwijzingen kunnen details zijn waarop je een wedstrijd wint of verliest.

Speel sober

Nederlandse trainers verlangen vaak goede voetballers in het centrum van de achterhoede. Zij zijn vaak het station waar een aanval begint. Meedoen in de opbouw is belangrijk, maar overdrijf hier niet in. Oftewel, neem geen onnodige risico’s. Centrale verdedigers die spitsen willen uitkappen en passeren winnen vaak erg weinig met hun acties en nemen een erg groot risico op het weggeven van een opgelegde kans.

Heers in de lucht

Verdedigers, en dan voornamelijk die in het centrum spelen, moeten heersen in de lucht. Oefen op zowel verdedigend als aanvallend koppen en probeer jouw team tijdens standaardsituaties te helpen door doelpunten te voorkomen en te maken met het hoofd.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport