Verschillende tennisondergronden

Vraag jij je af hoeveel verschillende tennis ondergronden er zijn? Wil je weten op welke ondergronden er allemaal tennis wordt gespeeld? In dit artikel nemen we het met je door.

verschillende tennis ondergronden

Invloed op het spel

De baan waarop je speelt heeft invloed op de bal en dus ook op het spel. Dat maakt ook dat tennissers vaak een sterke voorkeur hebben voor een bepaald ondergrond. De verschillende ondergronden kunnen o.a. van invloed zijn op het effect van de bal, de snelheid van de bal en de hoogte van de bal.

Gras

Bij het spelen op gras stuitert de bal niet heel hoog op. De bal blijft dus relatief laag en dat is iets waar je als tennisser flink rekening mee moet houden.  Tennis op gras gebeurt o.a. bij het populaire toernooi Wimbledon. Nadeel van een grasbaan is dat het relatief snel slijt. Vrijwel elk jaar moet er een nieuwe grasmat gelegd worden. Daarnaast ben je erg weersafhankelijk. Een beetje regen en nattigheid en de baan kan al snel te glad worden.

tennis op gras

Kunstgras

Kunstgras banen lijken erg veel op grasbanen. Grote verschil is dat het geen echt gras maar kunstgras betreft. Voordeel hiervan is dat de baan niet elk jaar vervangen moet worden.  Normaliter kan er het hele jaar op een kunstgrasbaan getennist worden, zij het dat de baan met flinke vorst erg glad kan worden.

French court

Spelen op een French Court kan, in tegenstelling tot het spelen op gravel, bijna het hele jaar plaatsvinden. Dit type baan zit tussen een kunstgrasbaan en een gravelbaan in. Zij het dat de baan speltechnisch gezien het meest in de buurt van een gravelbaan komt. Grote voordeel van dit type baan is dat er gebruik wordt gemaakt van goed zichtbare pvc-belijning.

Hardcourt

Een hardcourt tennisondergrond is hard ondergrond op basis van beton of asfalt. Hier wordt vervolgens een coating op aangebracht. Deze coatings zijn er in verschillende vormen. Zo zijn er harde en zachte coatings. De harde coating maakt dat de baan heel snel is en de zachte coating maakt de baan relatief langzaam.

Hardcourt banen zijn zowel in aanleg en onderhoud redelijk goedkoop.

Gravel

In Nederland zien we het vaakst gravelbanen. Een gravelbaan bestaat voor een deel uit puin en is relatief goedkoop in aanleg. Nadeel is dat er beperkt op gespeeld kan worden. Dit heeft alles te maken met de koude en natte periodes in ons land.

Speltechnisch gezien is het spelen op gravel ideaal. De bal heeft volgens de kenners een ideale balsnelheid en balsprong. Daarnaast maakt dit type ondergrond het mogelijk om slidings te maken. Hierdoor worden veel blessures voorkomen.

Een bekend graveltoernooi is Roland Garros, een grandslamtoernooi die jaarlijks in Frankrijk gespeeld wordt. Een toernooi die meermaals werd gewonnen door de Spaanse gravelkoning Rafael Nadal.

gravelbaan

Tapijt

Tapijtbanen vind je in principe alleen in indoor tennishalen. Bij het spelen op tapijt is het belangrijk dat je schoenen aantrekt zonder profiel. Dit omdat de baan vrij stroef is. Zodra je daar stroeve tennisschoenen aan toevoegt kom je te snel stil te staan en is de kans op blessures relatief groot.

Tapijtbanen hebben een hoge balsprong en voelen comfortabel aan.

SmashCourt

Een smashcourt ondergrond heeft de kleur van een gravelbaan maar is te vergelijken met een kunstgrasbaan. Grootste voordeel van dit type baan is dat de baan weinig onderhoud nodig heeft en dat er het hele jaar op gespeeld kan worden. Daarnaast is de levensduur van dit type baan vrij duurzaam. Gemiddeld genomen gaat een smashcourtbaan zo’n 12 tot 14 jaar mee. Grootste nadeel is echter dat dit type ondergrond internationaal niet erkend is als officieel tennisondergrond. Hierdoor mogen er geen toernooien van de ATP, WTA en ITF op gespeeld worden. In Nederland mag er op clubniveau wel op dit type baan gespeeld worden, zij het dat de KNLTB clubs adviseert om voor gravel te gaan. Dit omdat de kans op blessures bij smashcourt banen doorgaans veel groter is dan bij het spelen op gravelbanen.

Misschien vind je dit ook interessant?