Wat is een hawk-eye?

Ben je een beginnend tennisser en vraag jij je af wat ze bedoelen met een hawk-eye? Of zit je met een stel sportliefhebbers tennis te kijken en hebben jullie geen idee wat een hawk-eye is en wat deze doet? In dit artikel nemen we met je door wat een hawk-eye is en wat deze doet.

hawk eye

Hawk-eye

De Nederlandse vertaling voor hawk-eye is haviksoog. Dit is binnen sporten als tennis en cricket een handig computersysteem die de baan van de bal volgt.

Het systeem is in 2001 ontwikkeld door Dr. Paul Hawkins van Roke Manor Research Limited, een dochteronderneming van Siemens.

Doel van het systeem is om de sport eerlijker te maken. Bijvoorbeeld op momenten dat een scheidsrechter iets niet heeft gezien of iets niet goed heeft gezien.

3 momenten

Sinds 2006 wordt het hawk-eye systeem op vrijwel elk groot tennistoernooi ingezet. Beide spelers (of teams) mogen in dat geval drie keer per set de Hawk-Eye aanroepen. Mocht blijken dat je als tennisser goed zit dan blijven de 3 beurten staan. Zit je fout dan gaat er een beurt af. Dit is bedacht zodat niet bij elk punt de Hawk-Eye wordt aangeroepen. Hierdoor kiezen tennissers en tennissters bewuster hun moment waardoor het spel lekker op gang blijft.

Michaëlla Krajicek

De eerste keer dat het mogelijk was om de beslissingen van de scheidsrechter in twijfel te trekken was tijdens de Hopman Cup in 2007. In dat geval konden de scheidsrechters na een verzoek van de spelers beelden terugkijken om hun beslissing te herzien. Er werd toen nog geen gebruik gemaakt van het geavanceerde systeem zoals die nu beschikbaar is. Toen werd de beslissing genomen op basis van 10 verschillende camerabeelden. De eerste speler die hier gebruik van maakte was de Nederlander Michaëlla Krajicek.

Misschien vind je dit ook interessant?