Hoe wordt een tennisbal gemaakt?

Ben jij een tennisser of liefhebber van de sport? Vraag jij je af hoe tennisballen worden gemaakt? De tennisballen die hedendaags worden gebruikt, zijn hele andere ballen dan die van vroeger. Dat is natuurlijk logisch. Ben jij benieuwd naar deze ontwikkeling en hoe de samenstelling van de tennisbal tegenwoordig is? In dit artikel vertellen we alles wat jij moet weten over tennisballen.

Samenstelling tennisballen

In het begin van de tennissport werden tennisballen gemaakt van leder en aan de binnenkant voorzien van haar of wol. De tennissport heeft in de loop der tijd veel ontwikkelingen doormaakt en speelt tegenwoordig ook met andere, betere en snellere ballen. De tennisballen van nu worden gemaakt van rubber en hebben aan de buitenkant een viltlaag. De viltharen aan de buitenkant zorgen voor snelheid en aerodynamica. De tennisballen van nu zijn aan de binnenkant hol. Hierdoor kunnen de ballen met hoge snelheden worden geslagen.

De tennisballen die voor professionele wedstrijden worden gebruikt zijn geel van kleur. Maar dit zijn niet de enige kleuren tennisballen die er in omloop zijn. Oranje-gele ballen zijn extra hard en worden gebruikt voor trainingen. Groengele ballen zijn lichter en zachter en daardoor geschikt voor jeugdtennis. Alle tennisballen zijn voorzien van witgrijze lijnen.

hoe tennisbal gemaakt

Vereisten tennisbal

Voordat een tennisbal geschikt is voor gebruik, moet het speeltuig eerst uitgebreid gekeurd worden. De vereisten voor tennisballen zijn door ITF, Internationale Tennisfederatie, opgesteld en luidden als volgt:

  • Diameter: De diameter van een tennisbal moet tussen 65,4 en 68,6 millimeter zijn.
  • Gewicht: De massa van een tennisbal moet tussen de 56,0 en 59,4 gram zijn.
  • Stuiterhoogte: De bal moet tussen de 138 en 151 centimeter opstuiten wanneer de bal van zo’n 2,54 meter hoogte wordt losgelaten.

Wanneer een tennisbal aan al deze voorschriften voldoet, is het geschikt voor professionele wedstrijden.

Soorten tennisballen

Er zijn twee soorten tennisballen: gasgevulde en drukloze tennisballen. De eerste variant speelt volgens velen het fijnst en wordt daarom ook bij vrijwel alle wedstrijden gebruikt. Het nadeel van deze ballen is dat ze een korte levensduur hebben. Dit komt omdat de ballen worden geleverd in een met druk gevulde en hermetisch afgesloten koker. Wanneer de koker wordt geopend zal de druk verdwijnen en verouderen de ballen. De drukloze tennisballen hebben hier geen last van en kunnen langer gebruikt worden.

Misschien vind je dit ook interessant?