Zere nek tijdens en na het fietsen

Zit je regelmatig op de fiets en hou je hier vaak een zere nek aan over? Vraag jij je af wat je tegen een zere nek kan doen? In dit artikel zoomen we daar verder op in!

Zere nek tijdens en na het fietsen

Nekklachten in het algemeen

Er zijn veel mensen die last hebben van nekklachten. Dit kan allerlei redenen hebben denk aan:

  • Stress
  • Overbelasting
  • Verkeerde bewegingen
  • Aannemen van verkeerde houding
  • Vallen of het hoofd stoten
  • Artrose

Zodra je last hebt van je nek raden we je aan om een dokter te bezoeken. Die kan achterhalen waar de klachten vandaan komen en hoe die ontstaan.

Nekklachten door het fietsen

Nekklachten door het fietsen ontstaan door overbelasting. Dit komt omdat de houding op een racefiets een houding is die je niet vaak aanneemt. Je gebruikt hierdoor spieren die je normaal gesproken minder gebruikt. Deze nekspieren zijn minder getraind en moeten nu ineens een lange tijd aan het werk. Hierdoor raken ze overbelast en ontstaan er klachten.

Wat kan ik doen tegen een zere nek?

Allereerst is het belangrijk om vast te stellen dat de zere nek is ontstaan door het fietsen. Zodra dit is vastgesteld kun je verschillende dingen doen om de klachten te verminderen, we nemen ze met je door.

Rust houden

Zoals gezegd is een zere nek door het fietsen in veel gevallen een vorm van overbelasting. Bij overbelasting is het belangrijk dat je spieren rust krijgen. Hierdoor geef je de spieren de tijd om te herstellen waardoor de klachten zullen afnemen.

De juiste fiets

Het is belangrijk om een fiets te hebben die past bij jouw situatie. Zo is een te kleine of een te grote fiets allesbehalve wenselijk. Het zorgt ervoor dat je helemaal ingekrompen zit of juist helemaal uitgerekt op de fiets zit. Een houding die niet natuurlijk is en de nodige klachten met zich meebrengt.

aannemen juiste zithouding

Het afstellen van de fiets

Met name in het begin is het belangrijk om de fiets naar wens af te stellen. Dat betekent het zadel op de goede hoogte, het zadel iets naar achter of iets naar voren zetten, het stuur wat meer naar je toe krommen of het stuur wat hoger zetten. Tal van details die van invloed zijn op comfortabele fietshouding.

Het aannemen van de juiste fietshouding

We zien met name beginnend fietsers een verkeerde fietshouding aannemen. Zo buigen ze vaak met een bolle rug voorover waar het beter is om de bekken iets naar voren te duwen waardoor je met een holle rug op de fiets zit.

Een goede fietshouding maakt dat je comfortabel op de fiets zit en zorgen dat je spieren niet continue onder spanning staan.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport