Racefiets: het verschil tussen aluminium en carbon

Wil jij gaan fietsen op een racefiets? Of ben jij benieuwd naar het verschil tussen een racefiets die gemaakt is van aluminium of carbon? In dit artikel vertellen je we jou de verschillen, de kenmerken en de voor- en nadelen. Blijf dus vooral lezen!

Wat is een racefiets

Een racefiets is ervoor om over verharde wegen te rijden. Zoals de naam doet vermoeden is alles erop ingericht om zo snel mogelijk te gaan. Hierdoor zit er geen vering in een racefiets en is alles zo ontwikkeld dat men zo min mogelijk luchtweerstand ervaart tijdens het fietsen. Om zo snel mogelijk over de weg te scheren is het materiaal van de fiets bepalend. Racefietsen moeten zo licht mogelijk zijn. Aluminium en carbon zijn beiden zeer licht, maar verschillen weldegelijk.

Kenmerken en voor-/nadelen aluminium racefiets

Aluminium racefietsen zijn zeer populair. Ze worden zowel door professionele als amateurwielrenners gebruikt. Profs doen dat vaak wanneer hun fiets tijdens de rit flink wat te verrduren krijgt. Dit komt omdat aluminium tegen een stootje kan en daardoor bijvoorbeeld zeer geschikt is voor ritten over kasseien. Over het algemeen is aluminium goedkoper dan een carbonfiets. Voor amateur renners is natuurlijk een belangrijk argument voor hun keuze. Mocht je ooit een ongeluk krijgen op een aluminiumfiets dan is de kans dat de fiets succesvol en relatief goedkoop gerepareerd kan worden ook vele malen groter dan bij een carbon variant. Een nadeel van aluminium is dat het materiaal na verloop van tijd ‘moe’ wordt. Hierdoor wordt het frame wat stijf en kan het allemaal wat minder prettig aanvoelen.

racefiets verschil

Kenmerken en voor-/nadelen carbon racefiets

Een carbonfiets is lichter dan een fiets van aluminium. Hoe lichter je bent, hoe sneller je gaat en daarom kiezen veel beroepsfietsers voor een carbonfiets. Carbon is vrij duur vanwege het ingewikkelde productieproces. Een groot nadeel van carbon is dat het materiaal kan breken en daardoor wellicht niet meer te repareren is. In dit geval zal er dus een nieuwe fiets gekocht moeten worden. Een voordeel van carbon is dat het geen last heeft van materiaalmoeheid en dat carbon niet roest. Zo is de levensduur van een carbonfiets beter dan die van een aluminiumvariant. Een kanttekening hierbij is dat zware ritten, ongelukken, valpartijen en slecht onderhoud een negatief effect hebben op de levensduur.

Wat voor fiets past bij mij?

De vraag is blijft staan is welke fiets past bij jou. Ben jij een beginnende fietser en koop jij je eerste of één van jouw eerste racefietsen? Ga dan voor een aluminium racefiets. Ook wanneer jij maar weinig fiets is dit de beste optie. Fiets jij al jaren, fiets je regelmatig, ben je steeds serieuzer aan het fietsen en wordt de snelheid steeds belangrijker? Ga dan voor een carbonfiets.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport