Wat is cadans?

Cadans staat voor je trapfrequentie. Dus het aantal omwentelingen die je in een minuut maakt. Wielrennen met een hoge cadans is erg belangrijk. Maar wat is dan een hoge cadans? En wat zijn de nadelen van een lage cadans? In dit artikel gaan we er verder op in.

Nadelen van een te lage cadans

Er zijn een heleboel wielrenners die niet op de hoogte zijn van de betekenis van cadans. Laat staan dat ze weten of ze een lage cadans of een hoge cadans trappen. Deze onwetendheid is vaak te zien. Regelmatig zien we wielrenners harkend een berg of heuvel opkomen. Erg zonde want een goede trapfrequentie draagt bij aan het fietsplezier. Daarnaast kun je het ook nog eens langer volhouden.

Waarom een hoge cadans?

Eigenlijk is het voordeel van fietsen met een hoge cadans eenvoudig uit te leggen. Wat je eigenlijk nastreeft is zo hard mogelijk fietsen met zo min mogelijk spierkracht. Hoe hoger je cadans hoe meer omwentelingen. En hoe meer omwenteling hoe minder spierkracht je nodig bent.

Om het inzichtelijk te maken geven we je een voorbeeld. Stel je wilt met 9 kilometer per uur een berg op fietsen. En start met fietsen op een lage cardans. Dan heb je bijvoorbeeld 40 omwentelingen per minuut. Die omwentelingen die je maakt kosten flink wat kracht. Met als gevolg dat je spieren snel vollopen en je het niet zo lang meer volhoudt.

Zodra je fietst met een hoge cadans ligt het aantal omwentelingen die je maakt bijvoorbeeld rond de 100 per minuut. Je maakt dus veel meer rondjes met je benen dan wanneer je fietst met een lage cadans. Het maken van deze omwenteling zal veel minder zwaar zijn, je hoeft de pedalen minder te drukken en het fietsen zal hierdoor geleidelijker verlopen.

fieten met hoge cadans

Wat is de ideale cadans?

Er is in het algemeen geen ideale cadans vast te leggen. Dit komt omdat deze voor iedereen anders is. Waar de één een ideale cadans heeft van 100 per minuut. Ligt die bij een ander op 90. Het is belangrijk dat je hier zelf achter gaat komen.

Moet er wel bij gezegd worden dat wanneer je in de bergen fietst het aan te raden is om een minimale cadans van 60 aan te houden.

Belangrijkste stap om de juiste cadans te trappen is door kennis en ervaring op te doen. Het is dus belangrijk dat je weet wat cadans is en vervolgens is het belangrijk dat je hier mee experimenteren gaat.

Jouw cadans meten

Zodra je jouw cadans wilt verhogen of verbeteren is het aan te raden om een cadans meter aan te schaffen. Een cadans meter houdt voor jou het aantal omwentelingen bij en seint deze door naar jouw fietscomputer, fietshorloge of fietsapp. Hierdoor kun je tijdens het fietsen je cadans in de gaten houden en indien nodig verhogen.

Bekijk hier de populaire cadans sensoren van CoolBlue

Hoe leer ik fietsen met een hoge cadans?

Als jij wilt leren fietsen met een hoge cadans dan is het aan te raden om specifieke trainingen in te plannen. Een voorbeeld daarvan is trainingen waarbij je de gehele training 100 rpm rijdt. Ook het afleggen van korte trainingen met een zeer hoge rpm zijn erg aan te raden.

Wat is RPM?

RPM staat voor revolutions per minute. Oftewel omwentelingen per minuut.

Populaire fietsproducten

  • Telefoonhouders
  • Fietscomputer
  • Fietshelm

SportSport