Overbelasting
De meeste klachten die door wielrennen ontstaan komen voort uit overbelasting. Dat is goed nieuws, want overbelasting is heel vervelend maar vaak niet heel ernstig. In de meeste gevallen is dat op te lossen door het een tijdje rustig aan te doen.
Zere knie
Veel wielrenners klagen over een zere knie zo rond de knieschijf. Dit komt voort uit het feit dat je tijdens het fietsen continue een repeterende beweging. Daardoor belast je steeds dezelfde spieren en gewrichten. Bij het strekken en buigen van de knie gaat je knieschijf door een soort gootje heen. Wanneer deze niet helemaal soepel loopt en je dit continue herhaalt kan er een soort van irritatie ontstaan.
Mocht je hier last van hebben kijk dan eens kritisch naar de afstelling van jouw pedalen.
Rugklachten
Rugklachten is iets waar veel wielrenners, en met name beginnend wielrenners last van hebben. Vaak komt dit door de verkeerde zithouding. Het kan zijn dat je helemaal gestrekt voorover zit. Maar wat we ook vaak zien is dat wielrenners met een bolle rug fietsen Dit is niet wenselijk en redelijk makkelijk te voorkomen. Druk je bekken een heel klein beetje naar voren en je fietshouding verandert direct. Je zult merken dat fietsen met een licht hollende rug veel minder klachten met zich meebrengt.
Nekklachten
Het voorovergebogen zitten in combinatie met het naar boven kijken kan in sommige gevallen hele vervelende nekpijn opleveren. Heel vaak heeft dit te maken met de afstemming van de fiets. Als je continue een gespannen zithouding aanneemt waarbij je nadrukkelijk de nekspieren aanspant, dan krijg je vanzelf last. Daarom moet de fiets goed op jouw lichaam afgesteld zijn. Fietsen op een goed afgestelde fiets zorgt dat je meer ontspannen bent en je dus minder spieren continue op spanning hebt staan.
Zadelpijn
Beginnend wielrenners krijgen doorgaans allemaal te maken met wat zadelpijn klachten. Je moet zogenaamd zitvlees creëren om er in de toekomst geen last meer van te hebben. Toch kun je met heel veel simpele aanpassingen zadelpijn voorkomen. Zo is het belangrijk dat de punt van je zadel niet omhoog wijst. Doet die dat wel? Zorg er dan voor dat die horizontaal staat of een heel klein beetje afloopt. Hierdoor voorkom je een doof en naar gevoel.
Ook is het goed om te kijken naar hoe jij je benen strekt. Strek jij je benen tijdens fiets volledig door? Dan is het aan te raden om je zadel wat lager te zetten. Hierdoor schuif je minder op het zadel waardoor irritatie en schuurplekken voorkomen wordt.
Daarnaast is het aan te raden om te fietsen met een fietsbroek. Een fietsbroek heeft een zeem in de broek die bijdraagt in het voorkomen van zadelpijn en zadelirritatie.
Populaire herenfiets broek
Populaire damesfiets broek
Pijn in de voeten
Een tinteling of brandend gevoel in de voeten. Misschien herken je het wel? Er zijn veel wielrenners die hier last van hebben! Vaak komt dit omdat een wielren schoen geen enkel voetbed heeft. De zool is vaak erg plat en biedt weinig ondersteuning. Je kunt dit eenvoudig oplossen door een sportzool in de schoen te leggen.
Een andere oorzaak kan zijn dat je te kleine fietsschoenen aan hebt. Doorgaans vallen fietsschoenen redelijk klein uit en verder de dag nadert hoe groter je voeten worden. Het kan dus zijn dat je voeten te strak in de schoen zitten waardoor er te weinig bloed doorstroomt.