Waarop letten bij het kopen van een racefiets

Ben je een fanatiek fietser en ben je toe aan een nieuwe fiets? Of heb je geen racefiets en wil je beginnen met wielrennen? En vraag jij je af waar je op moet letten op het moment dat je een racefiets aanschaft? In dit artikel gaan we er inhoudelijk op in.

Wat wil je met de fiets bereiken?

Het is belangrijk dat de fiets aansluit bij jouw wensen. Daarom is het goed om te kijken hoe jij de fiets wil inzetten. Wil je op ten duur koersen gaan rijden en is snelheid en aerodynamica daarom van belang? Focus je dan op fietsen die dit bieden.

Maar heb je als doelstelling om gewoon lekker te fietsen? Dan is het belangrijker om te kijken naar het comfort van de fiets.

koop een racefiets die bij je past

Aluminium of carbon?

Racefietsen zijn er in verschillende soorten, maten, kleuren en materialen. Een veel gestelde vraag bij het kopen van een racefiets is: moet ik een aluminium racefiets op een racefiets van carbon kopen? Om het je makkelijker te maken nemen we een paar concrete voor en nadelen met je door.

Prijsverschil

Enkele jaren geleden waren carbon frames veel duurder dan aluminium frames. Er is nog steeds een prijsverschil maar de prijzen zijn wel dichter naar elkaar toegeschoven.

Mogelijkheden

Een frame van carbon kan in vergelijking met een aluminium frame veel meer vormen aannemen. Hierdoor is een carbon fiets voor elke type rijder geschikt. Of je nou groot, klein, tenger of stevig bent.

Racefietsen van carbon worden door racers gebruikt maar ook door comfort fietsers.

Scheuren, breken en metaalmoeheid

Nadeel van carbon is dat wanneer je valt het frame kan scheuren of breken. Moet er wel bij gezegd worden dat dit niet vaak voorkomt. Daarnaast zijn er tegenwoordig al mogelijkheden om de fiets op te lappen.

Bij een aluminium fiets kan na verloop van tijd metaalmoeheid toetreden. De fiets verliest hierdoor zijn stijfheid.

Versnellingsgroep

Het is belangrijk dat je een fiets koopt met een goede versnellingsgroep. Vakmannen noemen dit ook wel de afmontage van de fiets. Hier wordt het schakelwerk en de aandrijving van de fiets mee bedoeld. Elk merk of elke fabrikant heeft meerdere producten van verschillende kwaliteit en daardoor ook prijsverschillen. Het verschil zit in de snelheid en betrouwbaarheid van het schakelen. Ook zit er een duidelijk verschil in de duurzaamheid van het product.

Type rem

Er zijn een tweetal soorten remmen. Namelijk de traditionele en betrouwbare velgrem en de opkomende en populaire schijfrem. Het verschil is vrij eenvoudig. De velgrem is een mechanisch remsysteem. Dit remtype is eenvoudig te monteren en werkt erg goed

De schijfrem is een hydraulisch systeem die door olie wordt aangestuurd. De remmen zijn moeilijker te monteren maar hebben een betere overgang en zijn vrij laag in het onderhoud.

remsysteem racefiets

Prijzen racefiets

De prijzen van een racefiets liggen heel erg uit elkaar. Zo zijn er fietsen van vijfhonderd euro maar er zijn ook fietsen van zesduizend euro te krijgen. Belangrijk is dat je een fiets koopt die past bij jou doelstelling, budget en gebruiksfrequentie. Daarom is het belangrijk om hier goed over na te denken. Hierdoor is de kans dat je blij bent met je aankoop een stuk groter.

Accessoires

Heb je een maximaal budget van € 1500,-? Koop dan geen fiets van vijftienhonderd euro. Dit omdat je vaak nog wat broodnodige accessoires nodig bent. Denk aan: fietsschoenen, helm, bril, handschoenen, bidonhouder of fietscomputer.

  • Fietshelm
  • Fietsschoenen
  • Fietsbril
  • Fietshandschoen
  • Bidonhouder en bidon 
  • Fietscomputer
  • Fietskleding

SportSport