Hoe ziet een MotoGP weekend eruit?

Ben jij een fan van auto- en/of motorracen en volg jij ook de MotoGP? Of ben jij gewoon benieuwd naar de MotoGP en vraag jij je af hoe een weekend in de MotoGP eruitziet? De MotoGP is een enorm populaire raceklasse en heeft races over de hele wereld. Deze races vinden plaats in het weekend. De races vinden plaats op zondag, maar op vrijdag en zaterdag zijn er ook al de nodige spannende momenten doorgaans. Hoe een heel MotoGP-weekend eruitziet? Dat vertellen we in dit artikel.

motogp weekend

Voorafgaand aan de races

Het MotoGP wereldkampioenschap heeft races is Nederland, Spanje, San Marino, Qatar, Australië en nog veel meer landen. Voor de fans begint de MotoGP-race pas op vrijdag, maar voor de coureurs, de staf en alle andere werknemers van het team begint het natuurlijk al veel eerder. Zo moet alles logistiek geregeld worden, maar zijn de deelnemers bijvoorbeeld ook al ruim voor de race aanwezig in het land van de race om even te kunnen wennen aan de omstandigheden.

Trainingen op vrijdag en zaterdag

Voor de fans begint het weekend op vrijdag. Dan kunnen zij gaan kijken naar de eerste vrije trainingen. Op vrijdag zijn er twee vrije trainingen. Tijdens de vrije trainingen mogen de coureurs eigenlijk het circuit verkennen en staat er nog niks op het spel. En dag later is dat wel zo. Op zaterdag zijn er ook twee trainingen waarin poleposition kan worden bemachtigd en de andere startvolgorde bepaald wordt. Dit gaat net via Q1 en Q2. Wanneer de trainingen en kwalificaties erop zit is het tijd om vooruit te blikken op de race.

Race op zondag

De race in de MotoGP is altijd op zondag. Zondagochtend wordt gestart met een warming-ups, laatste checks en wat andere formaliteiten. Zondagmiddag is het moment dat er daadwerkelijk geracet gaat worden. Tot en met 2016 was Assen overigens de enige race die op zaterdag werd gehouden. Dit deed men in Assen al vanaf de eerste race die plaatsvond op het TT-circuit in Drenthe. Jarenlang mocht dit, maar in 2016 besloot de organisatie van het wereldkampioenschap dat het graag een lijn wou hebben in de dag van de race.