Wat is sneller Formule 1 of MotoGP?

Kijk je vaak of wel eens naar motorsport en heb jij interesse in zowel Formule 1 of MotoGP? Vraag jij je af welke van deze twee nou sneller is? Zowel bij de Formule 1 als bij de MotoGP worden enorme snelheden behaald en is een race gegarandeerd een groot spektakel. Welke tak van de motorsport is er sneller denk jij: Formule 1 of MotoGP? In dit artikel vertellen we het en leggen we uit waarom dit zo is.

verschil motogp en formule 1

Wat is sneller: Formule 1 of MotoGP?

Het snelheidsverschil tussen de Formule 1 en de MotoGP is aanzienlijk. Hoewel het snelheidsrecord bij de MotoGP iets hoger ligt dan bij de Formule 1, is de autosport over een gehele ronde gezien aanzienlijk sneller dan de MotoGP. Een Formule 1-auto is bijvoorbeeld op een circuit zoals de Red Bull Ring, waar beide raceklassen dezelfde lay-out gebruiken, dik 20 seconden sneller dan een MotoGP motor. 20 seconden is, zoals u vast weet, in de racewereld een fors verschil. Dit grote verschil komt voornamelijk vanwege het feit dat F1-auto’s in de bochten veel meer snelheid hebben dan een motor.

Waarom is de Formule 1 zoveel sneller?

Maar waarom hebben de Formule 1-auto’s zoveel meer snelheid in de bochten? En wat zijn andere oorzaken van het grote snelheidsverschil? Beide vragen zijn te beantwoorden met het feit dat een F1-auto veel meer contactoppervlakte heeft met de racebaan. Zo heeft een auto vier brede banden, terwijl een motor slechts 2 dunne banden heeft. Daarnaast heeft een Formule 1-auto grote vleugels op de auto die zorgen voor downforce.

Wie trekt het snelst op?

Maar welke van deze twee voertuigen zou nou het snelst optrekken? Tijdens officiële metingen bleek dat een Formule 1-auto en een motor van de MotoGP precies even snel de 100 km/h bereiken. Daarna is een Formule 1-wagen sneller bij de 300 km/h per uur. Een F1-auto heeft hier 10,6 seconden voor nodig, terwijl een motor 11,8 seconden nodig heeft. Dit is dus een verschil van 1,2 seconden.