Wat is het snelheidsrecord bij de MotoGP?

Ben jij een liefhebber van motorsport en kijk je ook graag naar de MotoGP? Vraag jij je af wat de recordsnelheid zou zijn bij de MotoGP en wie dit record in handen zou hebben? De MotoGP is een steeds populairder wordend onderdeel van de motorsport en is in Nederland vooral populair vanwege de jaarlijkse race in Assen (Drenthe). Wil jij weten wat het snelheidsrecord is in de MotoGP en hoe snel een motor in de MotoGP optrekt? Lees dan dit artikel!

motogp snelheidsrecord

De ‘360-km/h-barrière’

Zoals in alle motorsporten en andere sporten waarbij het draait om snelheid wordt men steeds sneller. Dit zien we terug bij de marathon, maar ook bij de Formule 1 en de MotoGP. Het snelheidsrecord in de MotoGP is de laatste jaren nogal eens verbroken en de verwachting dat het huidige record het jaren gaat volhouden ligt ook niet in de lijn der verwachtingen. Wat het huidige snelheidsrecord zo bijzonder maakt is dat de coureur, Fransman Johann Zarco, als allereerste ter wereld een snelheid van meer dan 360 km/h. Dit deed hij op zijn Ducati. Inmiddels is Zuid-Afrikaan Brad Binder er ook in geslaagd om de barrière te doorbreken.

Het snelheidsrecord in de MotoGP

Johann Zarco had het snelheidsrecord al eens verbroken en verloren, maar is sinds de MotoGP-race van 2021 in Qatar de drager van het huidige record. Enkele tijd deed hij dit alleen, maar sinds de GP van Italië moet hij het record delen met de eerdergenoemde Brad Binder. Beide heren reden op een bepaald moment in de race met een snelheid van 362,4 km/h. Hoelang dit record in de boeken zal blijven is vraagteken, dat het record er zomaar eens aan kan gaan erg aannemelijk.

snelheidsrecord motogp

Hoe snel trekt een MotoGP motor op?

Racen gaat natuurlijk niet alleen om het behalen van een hoge topsnelheid. De acceleratie van een motor is ook een belangrijk aspect. Een motor in de MotoGP kan, net als een Formule 1-auto, van 0 naar 100 km/h in slechts 2,6 seconden. Daarna doet een motor er wel wat langer over om op echte snelheid te komen. Na zo’n 11,8 seconden bereikt een motor de snelheid van 300 km/h.

Snelheidsverschil tussen MotoGP & Moto2 en Moto3

De MotoGP is aanzienlijk sneller dan de Moto2 en Moto3. Zo heeft de Moto2 een topsnelheid rond de 295 kilometer per uur. Bij de Moto3 is de topsnelheid zo’n 245 km/h. Vergeleken met de records in de MotoGP is dat behoorlijk trager, maar nog altijd erg hard natuurlijk.