Hoe lang is het TT-circuit in Assen?

Ben jij een liefhebber van MotoGP en kijk je graag naar de TT in Assen? Vraag jij je af hoelang het TT-circuit in Assen is? Het TT-circuit in Assen is de Grand Prix die al het langst op de agenda van het Wereldkampioenschap staat en zorgt jaarlijks voor een groot spektakel. De race is in de loop de jaren nogal veranderd en ook de lengte van het circuit is daarbij vaak gewijzigd. Wil jij weten hoelang het huidige TT-circuit in Assen is? Dat vertellen we in dit artikel.

tt circuit assen

Geschiedenis van het TT-circuit

Het TT-circuit bestaat al sinds 1925. De TT in Assen staat al sinds 1949 op het programma van de MotoGP. Hiermee is de race de enige race die vanaf het begin tot en met nu op de kalender staat en dus ook de race die het langst wordt aangedaan tijdens het MotoGP-seizoen. De TT, Tourist Trophy, is in het binnen- en buitenland bekend om de spectaculaire races en het grote evenement. De race is Assen wordt door fans van over de hele wereld aangestipt als het mooiste Grand Prix circuit ter wereld. Dit circuit is echter wel een aantal keer gewijzigd in de verre en recente geschiedenis. Hoe dit precies is gegaan?

Wijzingen in lengte TT-circuit

Het TT-circuit bestaat als vanaf 1925 zoals eerder gezegd. Toen was de lengte van het circuit behoorlijk langer dan nu. Van 1925 tot 1955 had het circuit namelijk een lengte van 28,4 kilometer. Het circuit werd met ruim 20 kilometer ingekort om de race spectaculairder te maken. Van 1955 tot 1983 was de lengte van het circuit 7,7 kilometer. Tussen 1984 en 2005 werd het circuit vervolgens nog een aantal keer gewijzigd. Dit ging telkens in kleine stapjes Zo werd het circuit eerst ingekort tot 6,1 km, toen tot 6,0 km, en vervolgens tot 4,5 km. Deze laatste afmeting is de huidige lengte van het TT-circuit.