Wat is het vermogen van een MotoGP motor?

Kijk jij graag naar motorsport en kan ook de MotoGP jouw interesse wekken? Vraag jij je af wat het vermogen van een motor in de MotoGP is? Het vermogen van een motor is belangrijk voor de snelheid van die het voertuig kan behalen. Maar natuurlijk spelen andere factoren ook een grote rol in de topsnelheid van een motor. Ben jij benieuwd naar wat het vermogen van een MotoGP-motor is? Lees dan dit artikel!

vermogen motogp motor

Wat zegt het vermogen van een motor?

Het vermogen van een auto of motor geeft aan hoe kilowatturen een motor kan leveren. Hoe meer kilowatturen een motor of auto kan leveren, hoe harder het voertuig over het algemeen kan. Het vermogen wordt uitgedrukt in pk’s en kWh’s.  Het vermogen is alleen niet allesbepalend voor de topsnelheid van een voertuig. Het gewicht, de aerodynamica en andere factoren spelen ook een zeer grote rol.

Hoeveel vermogen heeft een MotoGP motor?

Een motor van de Formule 1 heeft natuurlijk een bepaald aantal vermogen, maar hierover doen de constructeurs nogal schimmig. Het exact vermogen van een motor in de MotoGP wordt geheimgehouden. Wel kunnen we zeggen dat het vermogen altijd zo tussen de 250 en 300pk zit. Met dit vermogen heeft een MotoGP-motor een beduidend minder aantal pk dan bijvoorbeeld een Formule 1-auto met ruim 800 PK.

Wat is de topsnelheid binnen de MotoGP?

Het snelheidsrecord in de MotoGP is er de laatste jaren nogal eens aangegaan. Dit komt omdat motoren steeds sneller en efficiënter gemaakt worden. Lang werd er gesproken over de ‘360-km/h-barriere’, maar die is in 2021 voor het eerst verbroken. Fransman Johann Zarco behaalde tijdens de vierde vrije training van de GP van Qatar een topsnelheid van 362,4 km/h. Niet veel later slaagde Zuif-Afrikaan Brad Binder er ook in om harder dan 360 km/h te rijden.