Wat betekent TT?

Ben jij een liefhebber van motorsport en kijk jij ook graag naar de MotoGP? Ben jij benieuwd naar de race op het TT-circuit in Assen en vraag jij je af waar de afkorting TT voor staat? Het jaarlijkse evenement op het TT-circuit is een garantie voor spektakel en trekt vele bezoekers naar de provinciehoofdstad van Drenthe. De letters TT staan voor de woorden ‘Tourist Trophy’. Wat het verhaal daarachter is? Dat vertellen we in dit artikel!

gewicht moto gp motor

Wat betekent TT?

Zoals gezegd staat TT dus voor Tourist Trophy, maar dit begrip komt natuurlijk ergens vandaan en is niet zomaar bedacht. Op het Britse eiland Man werd in 1907 de eerste TT gereden. Deze race was namelijk verboden in Groot-Brittannië. Omdat de race werd gereden door toeristen op het eiland is er gekozen voor de naam Tourist Trophy. De race was een succes, werd erg populair en langzamerhand verspreidde de naam TT zich door heel Europa. Ook in het Nederlandse Assen werd de naam TT gebruikt.

Een doorn in het oog

Dat de naam TT door heel Europa werd gebruikt werd op den duur een doorn in het oog van de Britten. Dit leidde ertoe dat de Britten zelfs besloten dat de naam TT door niemand anders nog te gebruiken was. Alle andere racen moesten hun naam wijzigen, maar Assen mocht de naam behouden. Dit werd zelfs in een officiële brief bevestigd. Hierin vertelden de Britten dat Assen ‘ten eeuwige dage’ de naam TT mag behouden.

Het oudste Grand Prix-circuit

De race in Assen maakt sinds het begin deel uit van het wereldkampioenschap. Hiermee is de race de enige race die al sinds 1949 op het programma staat. De race op het circuit in Drenthe is dus de oudste MotoGP race die er bestaat.