Hoeveel G-krachten tijdens MotoGP?

Ben jij een liefhebber van motorsport en volg je dus ook graag de MotoGP? Kijk jij nu naar de MotoGP en vraag jij je af hoeveel G-krachten de deelnemers ervaren tijdens deze races? G-krachten geven aan hoeveel keer het lichaam het eigen lichaamsgewicht moet verdragen. Een mens kan niet oneindig G-krachten aan. Ben je benieuwd hoeveel G-krachten deelnemers van de MotoGP ervaren tijdens een race en wat dit voor impact op hen heeft? Dat vertellen we in dit artikel!

g-krachten motogp

Wat doen G-krachten met een mens?

G-krachten hebben te maken met zwaartekracht. Bij G-krachten wordt bedoeld hoeveel keer het lichaam het eigen lichaamsgewicht moet verdragen. Vanaf 3G zijn G-krachten voelbaar. Verschillende achtbanen hebben bijvoorbeeld 3 tot 5G. Wanneer er snelheid wordt gemaakt voel je dat je in de stoel gedrukt wordt. Dit komt door de G-krachten die. Wanneer G-krachten zwaarder worden kunnen ze zorgen voor serieuze hinder. Vanaf 6G kunnen g-krachten zorgen voor serieuze misselijkheid, bij 9G vallen mensen zelfs flauw en vanaf 14G of zwaarder kunnen mensen zelfs sterven vanwege de G-krachten.

Hoeveel G-krachten bij de MotoGP?

Het zou natuurlijk wel erg gevaarlijk worden wanneer coureurs het risico lopen om flauw te vallen tijdens het racen. Gelukkig komt de G-kracht niet in de buurt van de 9G waardoor dit geen risico is. Wel heeft een coureur serieuze hinder tijdens het rijden van de G-krachten. Tijdens het racen ervaart een coureur doorgaans 5G-kracht. Dit zorgt ervoor dat er nogal wat druk op hem en zijn lichaam wordt uitgedrukt en kan in een enkel geval leiden tot wat misselijkheid, maar is over het algemeen te weerstaan. Zeker voor een coureur die natuurlijk regelmatig met deze krachten moet dealen.

MotoGP vergeleken met Formule 1

De deelnemers van de MotoGP krijgen ongeveer evenveel of iets meer G-krachten te verwerken dan coureurs in de Formule 1. In die raceklasse voelen deelnemers doorgaans zo’n 4 tot 5 G-krachten.