Hoe werkt de puntentelling bij MotoGP?

Ben jij een liefhebber van racen en kijk jij ook graag naar de MotoGP? Vraag jij je af hoe de puntentelling werkt tijdens bij een MotoGP-race? Net als bij bijvoorbeeld de Formule 1 krijgen de coureurs punten naar aanleiding van hun eindklassering. Maar hoeveel punten levert een overwinning op, en hoeveel punten krijgt de nummer 2? En welke eindklassering krijgen niet eens punten? Dat en nog veel meer vertellen we in dit artikel.

puntentelling motogp

Hoe ziet een MotoGP-race eruit?

Een race van de MotoGP begint met 25 spelers aan de start. Deze 25 deelnemers strijden allen om een plaatsje bij de eerste 15, want dat zijn de plekken die punten opleveren namelijk. Een race is een sprint vanaf het begin af aan en kent geen pits-stops of iets dergelijks. Een race duurt doorgaans zo’n 45 minuten. Elke coureur dient 20 rondes te rijden.

Puntentelling MotoGP

De eerste 15 plekken leveren punten op dus. Maar hoeveel punten krijgt iedere coureur nou? De nummer één wordt beloond met maar liefst 25 punten, de nummer 2 krijgt er 20, de nummer 3 krijgt 16 punten, voor de nummer 4 liggen er 13 punten in het verschiet en de nummer 5 krijgt 11 punten. Hierna krijgt elke plek één punt minder totdat men bij plaats nummer 15 uitkomt op 1 punt. Vanaf nummer 16 worden er geen punten meer uitgereikt.

De punten van alle races worden bij elkaar opgeteld. Vanzelfsprekend wordt de coureur met de meeste punten aan het eind van de rit wereldkampioen. Een MotoGP-seizoen bestaat doorgaans uit 19 races.

Bonuspunten

Bij de Formule 1 is het bekend dat coureurs extra punten kunnen verdienen. Dit kan bijvoorbeeld door de snelste raceronde te rijden. Dit levert elke race één punt op voor de coureur die dit weet te bereiken. In de MotoGP zijn er echter niet zulke bonuspunten te verdienen. De deelnemers kunnen dus uitsluitend punten verdienen door te finishen bij de eerste 15.