Wat weegt een MotoGP motor?

Kijk jij graag naar motorsport en heb je ook een liefde voor of interesse in de MotoGP? Vraag jij je af hoeveel een motor in de MotoGP mag wegen? Bij alle raceklassen en takken van motorsport zijn er regels omtrent het gewicht van de motor of de combinatie van het voertuig en de coureur. Ook bij de MotoGP zijn deze regels er. De MotoGP pakt het qua gewicht iets anders aan dan de lagere klassen. Hoe dat precies zit? Dat vertellen we in dit artikel.

gewicht moto gp motor

Fotocredit: RMJ Ltd 

Wat weegt een MotoGP motor?

Een motor in de MotoGP heeft geen maximaal gewicht. Een motor mag dus in principe zo zwaar worden gemaakt als men dat zelf wil, maar natuurlijk streeft elk team naar een zo’n licht mogelijke motor. Bij bepaalde raceklassen, bijvoorbeeld de Formule 1, wordt er gekeken naar het gewicht van de combinatie tussen voertuig en coureur. Bij de MotoGP zijn er uitsluitend regels voor het gewicht van de motor. Deze regel is dat de motor minimaal 157 KG moet wegen.

Telt de brandstof mee bij het wegen?

Bij het wegen van de motor wordt en gewogen voordat er benzine in de brandstoftank zit. Het gewicht is bij de start van de race dus hoger dan de 157 KG die in de reglementen staan. Een brandstoftank heeft zo’n 20 liter inhoudt. 20 liter benzine weegt zo’n 13 tot 16 KG, afhankelijk van de dichtheid. Dit komt dus altijd nog bij het totaal op.

Worden coureurs ook gewogen?

Omdat het gewicht van de coureurs niet omschreven staat in de reglementen is hun gewicht ook niet relevant. Om deze reden worden deelnemers aan van de MotoGP ook niet gewogen.