Wat voor brandstof gebruiken ze bij de MotoGP?

Ben jij een liefhebber van motorsport en volg jij ook de MotoGP op de voet of kijk jij toevallig een race op dit moment? Vraag jij je af wat voor brandstof er in een motor van de MotoGP gaat? Zonder brandstof kan er niet gereden worden. Maar wat voor brandstof zou zo’n snelle motor nou nodig hebben? In dit artikel vertellen we alles over de brandstof van een MotoGP motor en hebben we het over de inhoud van de brandstoftank. Benieuwd? Lekker doorlezen!

welke brandstof motogp

Wat voor brandstof bij de MotoGP?

Zonder brandstof wordt het wel een hele saaie race. De brandstof is dus een erg belangrijk thema, maar wat voor soort brandstof zou er nou in zo’n MotoGP motor zitten? Vast niet dezelfde benzine als sommigen in hun gezinsauto gooien, toch? Nou, dat scheelt niet veel. De motoren rijden op benzine, maar hebben de benzine wel ietwat aangepast. Zo heeft de benzine die de coureurs maken een hoog octaangehalte. Dit hoge gehalte van octaan zorgt voor een efficiënte verbranding en aanzienlijk meer vermogen.

De speciale racebenzine die wordt gebruikt tijdens de MotoGP wordt samengesteld door de constructeur en de producent. Niet iedere motor heeft dus dezelfde verhouding in de benzine. Tijdens de race kunnen kleine afwijkingen in de brandstof leiden tot grote verschillen. Ieder detail telt immers.

Hoeveel liter benzine is toegestaan tijdens MotoGP?

Natuurlijk staan er in de reglementen bepaalde regels over hoeveel benzine MotoGP-renners in hun brandstoftank mogen hebben. Deze regels veranderen nog wel eens, maar vanaf 2016 geldt de regel dat motoren bij de start van de race 22 liter van hun speciale benzine in de brandstoftank hebben zitten.