Moet ik eten voor het hardlopen?

Loop je vaak hard of ben je van plan om te gaan hardlopen en vraag jij je af wat je moet eten en hoever van tevoren? Dit en nog veel meer behandelen we in dit artikel.

eten voorafgaand hardlopen

Hoe ver van tevoren eten?

Vaak krijgen we de vraag hoeveel uur of minuten er voor een hardloopsessie gegeten moet worden. Dit is echter lastig vast te stellen. Dit omdat verschillende personen hier verschillend op reageren. De belangrijkste tip is misschien wel om dit zelf te ervaren. Dus luister goed naar je lichaam en doe wat voor jou goed voelt.

Om je toch een enigszins een richting te geven, is gebleken dat twee uur na een maaltijd de meeste mensen prima instaat zijn om hard te lopen zonder hier last van te hebben.

Moet ik eten voordat ik ga hardlopen?

Het is aan te raden om in ieder geval iets te eten voordat je gaat hardlopen. Bij voorkeur iets met goede koolhydraten. De reden dat koolhydraten worden aanbevolen heeft te maken met het feit dat ze veel energie geven. Of te wel brandstof, brandstof die je nodig bent tijdens het rennen.

Wel moet erbij gezegd worden dat het niet aan te raden is om extreem veel te eten. Houdt het bij normale porties. Uiteraard kun je voor het lopen van een marathon je lunch verdubbelen maar bij een run van 5 kilometer is dit overbodig.

Voorbeelden met gezonde koolhydraten

  • Bananen
  • Havermout
  • Bonen
  • Volkoren crackers
  • Zoete aardappelen

koolhydraten eten voordat je gaat hardlopen

Wat moet ik vooral niet eten?

Eén van de graadmeters hierin is dat jij je eigen lichaam het beste kent. Dus waar reageert jouw lichaam goed op en waar niet op?  Over het al gemeen wordt het niet aanbevolen om  te pittig te eten. Ook voeding met veel eiwitten, ijzer en vetten worden doorgaans niet aanbevolen.

SportSport

Moet ik drinken voordat ik ga hardlopen?

Nog los van jouw geplande run is het altijd goed om veel te drinken. Te weinig water drinken is namelijk slecht voor je lichaam. Helemaal wanneer je tijdens het sporten begint te zweten. Hierdoor klopt jouw vochtpeil niet meer waardoor uitdroging op de loer ligt.

Daarnaast zorgt vocht voor zuurstof in je bloed waardoor je minder snel vermoeid raakt en de kans op kramp vermindert.

Voordat je gaat rennen is het aan te raden om minimaal een halve liter water te drinken. Hierdoor kun je wel een poosje vooruit. Ook tijdens het rennen is het belangrijk om je vochtpeil in de gaten te houden. Om zeker te zijn dat je goed zit wordt aanbevolen om elk kwartier vocht in te nemen.

drink voldoende voordat je gaat hardlopen

Is sportdrank ongezond?

Het antwoord op deze vraag is ja en nee. Ergens is sportdrank niet gezond. Er zitten veel suikers in die je normaal liever vermijdt. Maar die suikers kunnen wel je electrolyten tijdelijk vervangen. Electrolyten verlies je tijdens het zweten maar zijn van groot belang voor diverse lichaamsfuncties. Door sportdrank te drinken vang je het tijdelijke verlies van electrolyten op. Maar let op, hou het wel bij normale porties. Drink dus niet twee liter sportdrank op het moment dat je een halve marathon aan het lopen bent.