Mijn kind gaat op handbal, wat nu?

Je zoon of dochter heeft gekozen. De kleine wil op handbal. De afgelopen periode heb je samen gekeken naar welke club het gaat worden en nu wordt het tijd om alle benodigdheden voor op het handbalveld te kopen. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten? Wij zetten alles voor je op een rijtje.

Handbal

We beginnen maar gelijk bij het belangrijkste: een handbal. Zonder handbal kan er uiteraard geen wedstrijden gespeeld worden. In het handbal is het gebruikelijk dat iedere speler een eigen handbal meeneemt naar de training. Afhankelijk van de leeftijd van je kind, kies je de juiste maat bal.

Maat 00: De handballen met maat 00 (omtrek 42-44 cm) zijn softballen en zijn speciaal voor kinderen tot 8 jaar, ookwel de kabouters genoemd.</li>

Maat 0: De handballen met maat 0 (omtrek 46-48 cm en gewicht tot 260 gram) zijn speciaal ontwikkeld voor de kleine kinderhanden. Kinderen hebben door het kleine maatje een betere controle over de bal dat het gevoel van prestate en plezier vergroot. De handballen in maat 0 worden vooral gebruikt door kinderen (8-10 jaar) die handballen t/m de E-jeugd.</li>

Maat 1: De handballen met maat 1 (omtrek 50-52 cm en gewicht 290-330 gram) zijn de officiële speelballen voor kinderen, bij meisjes in D- en C-jeugd (10 tot 14 jaar) en bij jongens in D-jeugd (10 tot 12 jaar).

Maat 2: De handballen in maat 2 (omtrek 54-56 cm en gewicht 325-375 gram) zijn de officiële speelballen in de damescompetitie (vanaf 14 jaar). Ook jongens die actief zijn in de C-jeugd en B-jeugd (12 tot 16 jaar) spelen met de handbal in maat 2.</li>

Maat 3: De handballen in maat 3 (omtrek 58-60 cm en gewicht 425-475 gram) zijn de officiële speelballen in de herencompetitie (vanaf 16 jaar).

De belangrijkste merken handballen zijn Hummel, Select, Kempa, Molten en Erima. Al deze merken hebben een assortiment handballen dat gaat van goedkopere trainingsballen tot de duurdere wedstrijdballen.

Handbalschoenen

Een ander belangrijk onderdeel van de uitrusting zijn een goed paar handbalschoenen. Goede schoenen zorgen voor stabiliteit, grip en bescherming tijdens het handballen. Kies schoenen met een stevige zool en goede demping voor comfort en bescherming van de voeten.

Zowel Mizuno, ASICS, adidas als Hummel hebben een uitgebreid aanbod aan handbalschoenen voor kinderen en zijn een goede keuze voor de voeten van je kind. Ga er van uit dat schoenen die duurder zijn vaak wat meer demping bieden dan een goedkopere schoen. Dit is vooral belangrijk wanneer je kind 2 a 3 keer in de week gaat handballen.

Handbalkleding

Omdat handbal voornamelijk binnen wordt gespeeld is een sportshirt en een sportbroekje meestal voldoende. Uiteraard mag een goed paar sportsokken niet ontbreken. Goede sokken voorkomen blaren bij je kind en bieden meer comfort dan een paar dunne sneakersokken. In de wintermaanden kan het zelfs in een sporthal toch nog best fris zijn. Een lekker warme sweater of trainingsjack is dan geen overbodige luxe.

Andere spullen

Handbal is een fysieke en dynamische sport. Al vanaf jonge leeftijd wordt de valworp aangeleerd. Dit is een veilige manier van landen tijdens het gooien. Kniebeschermers bieden nog een extra bescherming bij een landing of val en dat is zeker geen overbodige luxe. De kussentjes in de kniebeschermers verzachten de impact en zorgen ervoor dat je kind niet zomaar blauwe plekken krijgt.

Al deze spullen neem je het handigste mee in een ruime sporttas. Daar kan dan ook direct een bidon en douchespullen (slippers zijn een aanrader!) in. Zo heb je alles klaar voor de eerste training van je kind!