Waarom wegen ze een F1 coureur?

Ben jij een liefhebber van autoracen of kijk je wel eens naar een Formule 1-wedstrijd? Zie jij wel eens dat coureurs na afloop van een race gewogen worden en vraag jij je af waarom dit moet? Coureurs moeten voor, tijdens en na de race voldoen aan een bepaald minimumgewicht. Dit om de race zo eerlijk mogelijk te maken. Wil jij weten waarom coureurs gewogen worden? In dit artikel leggen we het uit.

wegen coureur

Waarom worden coureurs gewogen?

De afgelopen jaren was er veel kritiek op het Formule 1 racen omdat lichtere coureurs een groot voordeel zouden hebben op hun zwaardere collega’s. Om deze oneerlijkheid te verkleinen zijn er in de loop der jaren regels opgesteld voor het minimumgewicht. Een coureur wordt vooraf gewogen en moet na afloop van de race nog steeds voldoen aan dit minimumgewicht. Omdat een coureur veel vocht verliest tijdens het rijden kan het zijn dat hij na afloop van de race een aantal kilo’s lichter is dan voorafgaand aan de start. Om deze reden moeten coureurs na afloop van de race direct naar de weegschaal. Anders hebben zij de kans om hun vochtverlies weer aan te vullen en dus zwaarder te worden.

Wat is het minimumgewicht?

In 2013 was het minimumgewicht van een coureur in combinatie met zijn auto – zonder brandstof – 642 kilo. Vrijwel elk jaar is dit minimumgewicht opgeschroefd. Dit omdat er nogal wat is veranderd aan de auto’s. Zo zijn er andere motoren, vleugelaanpassingen, een verplichte halo, dikkere banden en nog een aantal andere zaken veranderd. Vanaf 2020 geldt dat de combinatie van coureur en auto minimaal 746 kilo moet zijn na afloop van de race. De coureur zelf moet minimaal 80 kilo wegen. Is de coureur lichter dan 80 kilo? Dan moet er extra ballast aan zijn auto worden toegevoegd. Vanaf 20202 moet de combinatie van coureur en auto minimaal 768 kilo zijn. Dit omdat er zwaardere onderdelen worden gebruikt. De regels moeten ervoor zorgen dat zwaardere coureurs zo min mogelijk benadeeld worden.

Misschien vind je dit ook interessant?