Touwtjespringen: waarom is dat een goede idee?

Ben je een fanatiek sporter en vraag jij je af waarom touwtjespringen een goed idee is? Ben je van plan om touwspringen in je trainingsprogramma op te nemen? Maar wil je eerst weten wat je hiermee traint en wat de voordelen ervan zijn? In dit artikel nemen we het met je door.

Versterkt je spieren

Als je denkt aan het versterken van je spieren dan denk je waarschijnlijk niet als eerste aan touwtjespringen. Echter is dat een denkfout. Het regelmatig touwspringen zorgt namelijk wel degelijk voor het versterken van je spieren.

Dit omdat je tijdens het touwspringen veel spieren in je bovenlichaam, onderlichaam en core gebruikt. Spieren die na één keer springen niet veel te verduren hebben, echter is touwspringen en repeterende en constante oefening waardoor steeds dezelfde spieren worden ingezet.

Verbeterde bloedsomloop

De bewegingen die je maakt tijdens het touwtjespringen heeft directe invloed op het verbeteren van je bloedsomloop. Je hart werkt namelijk een stuk harder om het bloed door het lichaam heen te pompen.

Goede conditie

Regelmatig touwtjespringen zorgt dat je een betere conditie krijgt, dit komt omdat je longinhoud in positieve zin toeneemt. Dit heeft meerdere voordelen. Zo adem je makkelijker, ben je minder snel buiten adem en hou je trainingen en zware work-outs makkelijker vol.

waarom touwspringen

Calorieën verbranden

Verder is touwtjespringen een goede calorie verbrander. Mocht je dus als doel hebben om af te vallen dan is een springtouw aanschaffen een goed idee. Met een half uur touwspringen kun je al zo’n 400 calorieën verbranden. Een behoorlijk aantal als je nagaat dat je met fietsen gemiddeld genomen 250 calorieën in een half uur verbrand.

Verminderde stress

Door te sporten maak je het gelukshormoon endorfine vrij. Dit geluksstofje is ontzettend belangrijk en maakt dat jij je vrolijker en gelukkiger voelt. Hierdoor verminder je stress en stimuleer je de geestelijke gezondheid.

Overal uitvoerbaar

Een ander voordeel is dat je vrijwel overal kunt touwtjespringen. Of je nu op vakantie, op je werk of thuis bent een springtouw is al snel meegenomen. Het enige wat je dan nog nodig bent is wat ruimte om de work-out uit te voeren.

Aanbevolen producten

  • ARMENTI® Professioneel Sport Springtouw
  • Douxe Speed Rope Springtouw – Verstelbaar 
  • Professioneel verzwaard & verstelbaar springtouw 

Misschien vind je dit ook interessant?