Wat zijn de regels bij badminton?

Ben jij sportief en wil je graag badmintonnen en vraag jij je af wat de officiële spelregels van deze sport zijn? Wil je graag in een notendop alle spelregels even weten om jouw geheugen op te frissen? Badminton is een binnensport die 1vs1 en 2vs2 kan worden gespeeld. De spelers staan op hun eigen speelhelft en moeten proberen de bal over het net en op de speelhelft van de tegenpartij te slaan met hun racket. In dit artikel geven we je de belangrijkste badminton spelregels.

badminton regels

Speelveld badminton en begin van het spel

Een badmintonwedstrijd start met een service. Deze service moet worden genomen vanachter de servicelijn. Deze lijn is tevens de achterste lijn van het veld. Bij enkelspelen is dit de achterste lijn, bij dubbelspelen is dit de voorste achterlijn. Het veld is bij enkelspelen smaller dan bij dubbelspelen. Het net hangt bij badmintonwedstrijden op minstens 1,52 meter hoogte. De service moet schuin worden gespeeld en moet onderhands worden opgeslagen. Een goede service moet in één vloeiende beweging worden uitgevoerd. Tijdens het spelen van de opslag mogen zowel de spelende als de ontvangende speler niet met hun voeten van de grond afkomen.

Het spelverloop

De shuttle wordt na de opslag zo vaak mogelijk heen en weer over het net gespeeld. Dit heen en weer spelen van de shuttle heet een rally. Wanneer de shuttle op de grond valt en/of er een fout gemaakt wordt, is de rally voorbij. De speler die de shuttle op de juiste wijze op de grond van de speelhelft van de tegenstander slaat wint het punt. Indien er een fout gemaakt is beoordeeld de scheidsrechter naar wie het punt gaat. Wat fouten zijn tijdens een badmintonrally? Dat lees je verderop in dit artikel. Een set is gespeeld wanneer een van beide spelers 21 punten heeft bereikt. Let op: er moet een verschil van twee punten zijn. Is het bereiken van een verschil van 2 punten nog niet gelukt en is de stand 29-29? Dan wordt er een beslissend punt gespeeld. Om een wedstrijd te winnen moet een speler 2 sets naar zich toe trekken. Een badmintonwedstrijd is dus altijd een ‘best of 3’.

badminton regels

Wat zijn fouten tijdens het badmintonnen?

Het maken van een fout levert een punt voor de tegenpartij op. Maar wat zijn fouten? We sommen ze even op:

  • Een speler slaat de shuttle buiten het speelveld.
  • Een speler slaat de shuttle in het net.
  • Een speler raakt de shuttle 2 keer of vaker.
  • Een speler raakt de shuttle met zijn lichaam.
  • Een speler raakt het net aan terwijl het spel bezig is. Raken van het net met je racket is ook verboden.
  • Een speler slaat de shuttle terwijl het speeltuig zich boven de speelhelft van de tegenpartij bevindt. (Over het net heen hangen om te slaan)
  • Een speler speelt een verkeerde opslag. (Shuttle niet onder onderste rib, racket wijst niet enigszins naar beneden, voeten bewegen voor het spelen van de shuttle)
  • De shuttle wordt tegen het dak of andere objecten gespeeld.

In sommige gevallen kan een scheidsrechter een gespeelde rally ook als ongeldig verklaren. Dit wordt let genoemd. Een scheidsrechter doet dit wanneer hij niet goed kan beoordelen of de shuttle binnen of buiten de lijnen viel, wanneer de ontvangende partij niet klaarstond voor de opslag, als de shuttle over het net rolt en valt op de helft van de speler die de shuttle het laatst sloeg, wanneer het spel wordt verstoord door een coach.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport