Hoe werkt polstokhoogspringen?

Ben jij een sportfanaat, kijk jij wel eens naar sport en/of zie jij wel eens polsstokhoogspringen voorbijkomen? Vraag jij je af hoe deze sport nou werkt, wat de regels zijn en wil je graag meer weten over deze sport? Polsstokhoogspringen is een Olympische sport van het eerste uur en wordt al jarenlang uitgeoefend. Men rent met een stok af op een balk en moet met behulp van de polsstok hierover heen springen. Hoe dit gaat en wat de regels zijn? Dat lees je in dit artikel!

Wat is polsstokhoogspringen?

Bij polsstokhoogspringen rent met een stok af op een balk die op een bepaalde afstand wordt gelegd en dient men via de stok over deze balk te springen. De bal mag tijdens de sprong niet vallen. Polsstokhoogspringen lijkt wel wat op polsstokverspringen, beter bekend als fierljeppen, maar waarbij het bij het polsstokhoogspringen draait om de hoogte die men maakt, dient men bij fierljeppen zo ver mogelijk te geraken. De balk bij het polsstokhoogspringen kan op allerlei hoogtes en dieptes worden gehangen. De balk is zo opgehangen dat bij een hele kleine aanraking het voorwerp naar beneden valt. Het naar beneden vallen van de balk betekent dat een sprong niet telt. Maar natuurlijk zijn er nog vele andere regels. Hierover vertellen we later meer.

polstokhoogspringen

Waarvan wordt een sprongstok gemaakt?

De stok die wordt gebruikt bij het polsstokhoogspringen is natuurlijk super belangrijk. Het voorwerp moet niet te zwaar zijn, grip bieden, en buigzaam zijn. De stok is door de jaren heen natuurlijk enorm ontwikkeld. Het materiaal van de eerst stokken was hout, wat vrij zwaar is, werd later bamboe, toen aluminium en is tegenwoordig van carbon en glasvezel. Het materiaal is door de jaren heen dus lichter en beweeglijker geworden. Hierdoor zijn de records veelal de laatste jaren verbroken.

Regels polsstokhoogspringen

Het maken van een correcte sprong is iets wat een deelnemer niet zomaar doet. Niet zelden zien we tijdens wedstrijden op het hoogste niveau nog foutieve sprongen. Een goede sprong voldoet aan de volgende regels:

  • Een poging telt wanneer de hoogtebalk blijft liggen op zijn plaats.
  • De polsstok mag niet tegen de balk aanvallen.
  • Men neemt een aanloop en stapt hierbij niet over de lijnen.

Indien de polsstok tijdens een poging doormidden breekt dan telt de poging niet mee. Andere foutieve pogingen worden opgeteld. Wanneer er drie opeenvolgende foutieve pogingen zijn geweest voor een deelnemer dan volgt uitschakeling. De beginhoogte en opbouw hierin is voorafgaand aan de wedstrijd vastgelegd door de organisatie.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport