Zwemafstand meten

Ben jij een zwemmer of wil je gaan beginnen met zwemmen? Zou jij graag de afstand die jij zwemt willen meten en vraag jij je af hoe zwemmers dit doen? Het meten van je zwemactiviteit is natuurlijk erg leuk en interessant. Zo zie je jouw gemiddelde snelheid, de afstand die je hebt afgelegd en nog veel meer andere informatie. Het meten van de zwemactiviteit kan erg motiverend werken. Benieuwd hoe jij jouw zwemafstand kan meten? Dat vertellen we in dit artikel.

zwemafstand meten

Hoe meet ik mijn zwemafstand?

Het meten van de zwemafstand kan op meerdere manieren. Voor zwemmen in een zwembad is er een iets andere manier van meten dan bij zwemmen in open water. Hoe dit precies zit lees je hieronder.

Baantjes tellen

De eerste optie is een hele eenvoudige die simpel toepasbaar is. Je meet de baanlengte op en houdt bij hoeveel baantjes je hebt gezwommen. Stel de baanlengte is 25 meter en je hebt 25x heen en weer gezwommen dan heb je in totaal 1250 meter afgelegd. Nadeel van deze optie is dat je tijdens het zwemmen continue het aantal gezwommen baantjes moet bijhouden. Zoals gezegd is deze optie heel makkelijk toepasbaar en kost het je niets extra’s. Maar toch kiezen veel zwemmers voor een andere optie. Dit omdat ze het prettiger vinden om vrijuit te zwemmen of zich te focussen op hun zwemtechniek.

Zwemhorloge voor zwembadgebruik

Zwem jij alleen maar in een zwembad en wil jij graag weten hoeveel meter je hebt gezwommen? Vind je het bijhouden van het aantal baantjes maar niks en kijk je liever na jouw zwemactiviteit hoeveel meter je hebt afgelegd? Dan is een zwemhorloge die alleen geschikt is voor zwembadgebruik iets voor jou. Bij dit type horloges voer je de baanlengte van jouw zwembad handmatig in. Het horloge houdt vervolgens bij hoeveel baantjes en meter je uiteindelijk hebt afgelegd.

Zwemhorloge voor open water gebruik

Zwem je met name in open water? Dan heb je niets aan een zwemhorloge waarbij je de baanlengte moet invoeren. Om er toch achter de komen wat de door jouw afgelegde meters zijn is het raadzaam om een horloge te komen met GPS-systeem. Het GPS-systeem houdt het aantal afgelegd meters voor je bij.

zwem afstand meten

Zwemhorloge voor beide

Zwem jij zowel in het zwembad als in open water? Dan is het goed om te zoeken naar een sporthorloge die wedstrijdzwemmers ook gebruiken. Dit type horloge heeft vaak de mogelijkheid om de baanlengte in te voeren maar beschikt ook over een GPS-systeem.

Naast dat zijn de zwemhorloges voor wedstrijdzwemmers een stuk uitgebreider. Zo zijn er modellen te verkrijgen met een SWOLF-tracking systeem en automatische slagherkenning. Metingen die goed van pas kunnen komen voor het verbeteren van je zwemtechniek.