Leren ingooien

Geheel tegen de natuur van de voetbalsport wordt het spel, nadat een bal over de zijlijn is gegaan, hervat met een ingooi. De bal naar een medespelers gooien lijkt heel makkelijk, maar heel vaak levert deze spelhervatting balverlies op. Hoe dat komt en wat daar aan te doen lees je hieronder.

beter ingooien

Regels

Allereerst in het fijn om te spelregels op het gebied van inworpen te weten. Aan de ingooi kleven namelijk nog al wat regels en daarom zien we op alle niveaus nog wel eens foutieve inworpen. De regels:

  • De bal moet met twee handen vanuit de nek over het hoofd gegooid worden.
  • Een gedeelte van beide voeten van de ingooiende speler raakt de zijlijn aan, of staat daarachter.
  • De inworp vindt plaats op de plek waar de bal het speelveld heeft verlaten.

Wanneer er niet aan deze voorwaarden wordt gedaan kan de scheidsrechter besluiten de inworp aan de tegenpartij te geven. Weetje: Het is niet mogelijk om rechtstreeks te scoren uit een inworp. Wanneer jij de bal in een keer in het vijandelijke doel gooit, krijgt de tegenpartij een doeltrap. Gooi jij de bal per ongeluk in je eigen doel dan heb je geluk, de scheidsrechter moet dan een hoekschop voor de tegenstander toekennen.

het verbeteren van de ingooi

Balverlies

De ingooi lijkt een hele simpele spelhervatting, maar levert echter vaker balverlies op. Hiervoor zijn verschillende redenen:

De ruimtes worden te klein

Wanneer een team mag ingooien hebben vaak vele ploeggenoten de neiging om dichtbij de ingooiende speler te komen. Omdat deze spelers natuurlijk verdedigers meenemen wordt het erg druk rondom de plek van de inworp. Tip: Beweeg bij een inworp weg van de bal om ruimte te maken voor jouw teamgenoten.

SportSport

De bal wordt te hoog gegooid

Vaak worden inworpen gegooid op hoofd- of borsthoogte van de ontvanger. Hierdoor kan hij de bal niet snel naar de grond brengen. Wanneer deze speler in de voet wordt gegooid kan hij de bal zelf controleren of over de grond kaatsen. Oefen dit op de training en voetbal je onder de druk uit.

Het bereik is te klein

Veel spelers hebben niet of te weinig getraind op het nemen van een succesvolle inworp en kunnen de bal dus niet ver genoeg gooien om een teamgenoot te bereiken. Hoe je dit kan trainen vertel we je hieronder.

Leer verder gooien

Ver ingooien is niet altijd nodig, maar kan in sommige situaties erg van pas komen. Sommige voetballers kunnen van nature ver gooien, maar iedereen kan het trainen. Het sterker maken van de spieren in spieren in de armen, borst, schouders en buik zal het ingooien bevorderen maar de techniek van het gooien is belangrijker. Hieronder vertellen we stapsgewijs hoe jij zo ver mogelijk kan gooien.

  1. Pak de bal met twee handen en neem een aanloop. Zorg ervoor dat je je bal goed vast hebt.
  2. Ga in looppas naar de zijlijn en plaats de bal in je nek en beide voorvoeten op de witte (kalk)lijn.
  3. Krom je rug een beetje naar achter.
  4. Breng de bal vanuit je nek omhoog en gebruik je rug om meer kracht te zetten.
  5. Gooi de bal met een voorwaartse beweging van de polsen.

Oefen hierop en je zal merken dat je steeds verder kan gooien.