Wat is een tramrails bij tennis?

Hoor je menig tennisser praten over de tramrails maar heb je geen idee wat dat betekent? Of heeft jouw tennisleraar het over een tramrails en wil je weten wat hij of zij daar mee bedoeld? In dit artikel leggen we dat aan je uit!

tramrails

Enkelspel en dubbelspel

Bij tennis kan er zowel enkelspel als dubbelspel worden gespeeld. Dat betekent dat er 1 tegen 1 kan worden getennist maar ook 2 tegen 2. Op het moment dat er 2 tegen 2 wordt getennist dan is het speelveld groter. Er wordt dan namelijk ook gebruik gemaakt van de buitenste banen. Deze banen bevinden zich zowel aan de linkerkant als aan de rechterkant.

Wat is een tramrails?

De buitenste banen op een tennisveld noemen ze ook wel de tramrails. Dit omdat de lijnen die de buitenste banen aangeven, veel weg hebben van een tramrails die normaal door een stad heen loopt.

tramrails van tennisbaan

Verschil enkelspel en dubbelspel

Zoals gezegd is het speelveld bij een dubbelspel groter dan bij een enkelspel. De zogenaamde tramrails op een tennisbaan geeft de groottes van de speelvelden duidelijk weer.

Zo is het veld bij een enkelspel binnen de binnenste lijnen van de tramrails. En wordt het dubbelspel gespeeld binnen de buitenste lijnen van de tramrails.

speelvelden tennis

Afmetingen tramrails

Een tennisveld heeft in principe altijd dezelfde afmeting. Dat betekent dat de tramrails ook altijd dezelfde maat heeft.  Zo is deze aan beide kanten 1,37 meter breed. De totale lengte van een tramrails is, als je de vakken van beide speelhelften bij elkaar op telt, hetzelfde als de totale lengte van een tennisveld. Wat betekent dat deze 23,77 meter lang is. Zij het dat een tramrails, net als de rest van het speelveld wordt opgedeeld door het net. Dit net staat precies in het midden van het veld waardoor de lengte van de tramrails, per speelhelft om en nabij de 11,89 meter is.

Misschien vind je dit ook interessant?