Hoe leer ik de topspin?

Ben jij een tennis liefhebber en wil je graag de topspin onder de knie krijgen? Vraag jij je af wat de topspin exact inhoudt en hoe jij deze je eigen kunt maken? In dit artikel gaan we er verder op in!

topspin leren tennis

Wat is de topspin?

De topspin is een slagtechniek waarbij je de bal bij het slaan een voorwaartse draai meegeeft. Hierdoor schiet de bal bij het stuiteren harder door en wordt het voor de tegenstander moeilijker om de bal te verwerken.

Daarnaast kan er door de topspin het Magnus effect ontstaan. Hierdoor duikt de bal ineens richting de grond. De aanraking met de grond komt dus eerder dan verwacht en dat is voor jouw tegenstander moeilijk te in te schatten en te verdedigen.

Oefenen, oefenen, oefenen

De bal het gewenste effect meegeven is iets wat veel oefening vergt. Het is een knap staaltje tennistechniek die doorgaans niet in één keer goed gaat. Het leren van de topspin techniek is iets wat veel oefening vergt. We raden daarom aan net zo lang door te oefenen tot je het gewenste resultaat behaald.

topspin tennis

Wanneer uit te voeren?

De topspin is op elk moment uit te voeren. Of je de bal nou met de backend of met de forehand slaat, de techniek is hetzelfde en in beide gevallen uit te voeren. Je kunt ook bij de opslag ervoor kiezen om de bal topspin mee te geven.

Wat moet je doen?

Om een topspin aan de bal mee te geven moet de bal van onder naar boven geraakt worden. Het is belangrijk dat je het racket in rechte lijn van beneden naar boven beweegt. Op het moment dat je dit doet wanneer je de bal raakt, draait de bal over zijn top heen. Vandaar ook de benaming de topspin.

De techniek

Zodra de bal naar je toekomt maak je een achterwaartse armslag. Op het moment dat je de bal (bijna) raakt, beweeg je het racket van boven naar beneden.

Door de achterwaartse armslag zorg je dat de bal naar voren beweegt. En door de verticale beweging met je racket zorg je dat de bal over zijn top heen draait.