Wat bedoelen ze met aanklampen?

Kijk je op dit moment Tour de France, de Giro, de Vuelta of een andere wielerwedstrijd? Hoor je commentatoren, experts, vrienden of familie het hebben over aanklampen? Heb je geen idee wat ze hiermee bedoelen? In dit artikel leggen we uit wat ze bedoelen met aanklampen.

Aanklampen

Met aanklampen wordt bedoeld dat een renner aansluit bij een renner of een groep renners voor zich.

In veel gevallen gaan de renners voor degene die wil aanklampen, harder dan hij of zij zelf. Echter door aan te klampen profiteert degene van het feit dat de wind wordt gevangen door de renners voor hem. Hierdoor kost het fietsen minder energie en zal hij of zij automatisch, zonder dat dit extreem veel energie kost, het hogere tempo kunnen aanhouden.

Slipstream effect

Vaak krijgen we de vraag waarom wielrenners achter elkaar fietsen? Het antwoord daarop is hierboven al gegeven. Door dit te doen profiteren wielrenners namelijk van het zogenaamde slipstream effect. Dit effect zorgt is de schuld van natuurkunde en zorgt ervoor dat je als ware wordt meegezogen. Daarnaast is het zo dat degene die vooroprijdt een soort fietsend windscherm is. Hij of zij zal de meeste wind vangen waardoor jij minder weerstand ervaart. Een tweetal voordelen die het fietsen op een hoog tempo een stuk eenvoudiger maakt.

wat is aanklampen

Exacte voordeel

Wat het exact voordeel is, is natuurlijk moeilijk te zeggen. Echter wordt er door menig onderzoeker beweerd dat dit verschil kan oplopen tot maar liefst 40%. Dat betekent dus, dat wanneer je in iemand zijn wiel zit, je in sommige 40% minder energie verspeelt. Een behoorlijk verschil als je nagaat dat de gemiddelde wielerwedstrijd uit meer dan 150 kilometer bestaat.

Gebruik maken van

Er wordt door de renners logischerwijs zoveel als mogelijk gebruik gemaakt van het slipstream effect. Zo kun je door van kop af te wisselen een hoger tempo rijden. Dit omdat je een paar rustmomenten inbouwt. Daarnaast is het zo dat je het slipstream effect kunt gebruik om de benen te sparen. Te sparen voor momenten dat je wilt demarreren of te sparen voor andere dagen in een grote wielerronde.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport