Trainingstips voor wanneer je weinig tijd heb

Ben je een verfijnd fietsliefhebber en zit je met grote regelmaat op je racefiets? Herken je het probleem dat je zin hebt om te trainen maar dat je soms weinig tijd hebt? In dit artikel behandelen we tips voor korte en intensieve trainingen zodat je ook met weinig tijd jouw gewenste progressie kan boeken.

Korte fiets trainingen

Vaak wordt wielrennen gekoppeld aan lange trainingen. Maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Ook korte trainingen kunnen bijdragen aan jouw progressie en jouw doel. Waar het om gaat is dat je kritisch naar je huidige trainingsvorm gaat kijken. Door er kritisch naar te kijken kom je waarschijnlijk tot de conclusie dat het tijd is nieuwe aspecten toe te voegen of sommige aspecten weg te laten. Ook kan het zijn dat je bepaalde zaken wilt intensiveren of juist wilt afbouwen.

intensieve trainingsmethodes

Ga opzoek naar een trainer

Mocht je wat budget over hebben dan is het erg aan te raden om een trainer te zoeken die je hierbij kan helpen. Hierdoor weet je zeker dat je de goede dingen doet. Naast dat werkt het trainen met een trainer zeer motiverend en helpt het bij het behalen van je doelen.

Trainingsschema

Mocht een trainer voor jou iets te ambitieus zijn dan kun je ook kijken naar trainingen. Je kunt er misschien één van het internet plukken maar nog beter is om er één op maat te laten maken. Een op maat gemaakt schema is afgesteld op jouw lichaam, jouw ambitie en de door jou gestelde doelen.

Ga trainen met een hartslag

Als je kort en gericht wil trainen dan kun je niet zonder een hartslagmeter. Een hartslag meter meet de hartslag en aan de hand daarvan kun je heel gericht bepaalde trainingsintensiteit kan opzoeken.

Populaire fietshorloges met hartslagmeter

Vermogensmeter

Om nog secuurder en precies te trainen is het slim om een vermogensmeter aan te schaffen. Een vermogensmeter wordt ook wel een wattagemeter genoemd en houdt het aantal getrapte wattages voor je bij. De wattages staan voor de hoeveelheid energie die je levert tijdens het fietsen.

Fietsen met een vermogensmeter en een hartslagmeter is ontzettend effectief omdat je hele waardevolle data tot je beschikking hebt waardoor je goed kan spelen met de gewenste trainingsintensiteit.

Goed beoordeelde vermogensmeters

  • Crankstel Quarq Red22 powermeter bb30
  • Quarq Red Dzero 130

Elke week wat anders

Als je echt progressie wilt boeken dan zal je vrijwel elke week wat anders moeten doen. Dit omdat als je wekelijks hetzelfde rondje fietst je lichaam hieraan gaat wennen. Je traint in dat geval nog wel je conditie maar de gewenning gaat ten koste van je snelheid, kracht en power.

Uur lang rammen

Een korte training is natuurlijk erg relatief. Voor de één is een half uur kort en voor de ander twee uur. Een effectieve korte fietstraining duurt in onze ogen plus minus een uur. Bedoeling is dat je helemaal stuk gaat en meerdere intervalstukken inbouwt. Na het fietsen zit je training er nog niet op. Voor jou gevoel misschien wel maar voor je lichaam niet. Dit komt omdat je lichaam tijdens de rustperiode herstellende is van de zware training iets wat bijdraagt aan het verbeteren van jouw power, kracht en snelheid.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport