Snelheid
De eerste reden is aerodynamica, ofwel luchtweerstand. Gladde, geschoren benen ondervinden minder weerstand van de wind, waardoor de renner zich sneller kan verplaatsen. Hoeveel sneller een renner met geschoren benen gaat is lastig te zeggen, maar uit een windtunneltest van Specialized Bicycles blijkt dat het verschil groot kan zijn. Chris Yu, onderzoeker die naar voren komt in het filmpje, zegt: ‘’De resultaten variëren per renner, maar gemiddeld is het tijdverschil op een tijdrit van 40 kilometer zo’n 70 seconden.’’ Dat is nogal een aanzienlijk verschil. Het filmpje is hieronder te bekijken:
Massage
Tijdens grote rondes en trainingskampen worden renners elke dag gemasseerd om hun spierherstel te bevorderen. Voor zowel de gemasseerde renner als de masseur is het qua hygiëne prettig als de benen geschoren zijn.
Toewijding
Het scheren van benen gebeurt al sinds jaar en dag in de wielrennerij. Het wordt gezien als een toewijding aan de sport die de renners zo lief is. Dat het scheren al zoveel jaren gebeurt heeft ervoor gezorgd dat het de standaard is geworden: het hoort nou eenmaal zo tegenwoordig. Een wielrenner die zijn benen niet scheert valt uit de toon.
Blessureherstel
Een andere reden is het blessure herstel. Renners hebben altijd het risico om te vallen. Omdat renners geen of weinig beschermende kleding dragen is de kans groot dat hierbij verwondingen ontstaan. Wonden van geschoren benen herstellen sneller omdat er geen haar is wat dat proces belemmerd en zijn gemakkelijker te verzorgen en te ontsmetten. Een ander groot voordeel is dat, wanneer er pleisters of tape moet worden geplakt, er geen pijn wordt ervaren bij het verwijderen.
IJdelheid
Uit onderzoek blijkt dat steeds meer wielrenners hun benen scheren vanuit esthetisch oogpunt. Dit wil zeggen dat zij hun benen scheren omdat dat, voor hun, een teken van schoonheid is. Wat dat betreft kunnen we zeggen dat wielrenners behoorlijk ijdel zijn.