Waarom scheren wielrenners hun benen?

Waarom scheren wielrenners hun benen? Het is een vraag die veel mensen stellen en waar meerdere juiste antwoorden op te geven zijn. Ben jij benieuwd naar die antwoorden, lees dan vooral verder!

Het gekke is dat mannen die wielrennen of zwemmen hun benen als langer scheren dan dat vrouwen dat doen. Rond 1900 begonnen de mannelijke sporter met het scheren van hun (onder)benen). Vrouwen deden die pas een paar jaar later, dit deden de vrouwen vooral omdat hun zwemkleding steeds minder bedekkend werd.

Snelheid

De eerste reden is aerodynamica, ofwel luchtweerstand. Gladde, geschoren benen ondervinden minder weerstand van de wind, waardoor de renner zich sneller kan verplaatsen. Hoeveel sneller een renner met geschoren benen gaat is lastig te zeggen, maar uit een windtunneltest van Specialized Bicycles blijkt dat het verschil groot kan zijn. Chris Yu, onderzoeker die naar voren komt in het filmpje, zegt: ‘’De resultaten variëren per renner, maar gemiddeld is het tijdverschil op een tijdrit van 40 kilometer zo’n 70 seconden.’’ Dat is nogal een aanzienlijk verschil. Het filmpje is hieronder te bekijken:

Massage

Tijdens grote rondes en trainingskampen worden renners elke dag gemasseerd om hun spierherstel te bevorderen. Voor zowel de gemasseerde renner als de masseur is het qua hygiëne prettig als de benen geschoren zijn.

Toewijding

Het scheren van benen gebeurt al sinds jaar en dag in de wielrennerij. Het wordt gezien als een toewijding aan de sport die de renners zo lief is. Dat het scheren al zoveel jaren gebeurt heeft ervoor gezorgd dat het de standaard is geworden: het hoort nou eenmaal zo tegenwoordig. Een wielrenner die zijn benen niet scheert valt uit de toon.

Blessureherstel

Een andere reden is het blessure herstel. Renners hebben altijd het risico om te vallen. Omdat renners geen of weinig beschermende kleding dragen is de kans groot dat hierbij verwondingen ontstaan. Wonden van geschoren benen herstellen sneller omdat er geen haar is wat dat proces belemmerd en zijn gemakkelijker te verzorgen en te ontsmetten. Een ander groot voordeel is dat, wanneer er pleisters of tape moet worden geplakt, er geen pijn wordt ervaren bij het verwijderen.

benen scheren

IJdelheid

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer wielrenners hun benen scheren vanuit esthetisch oogpunt. Dit wil zeggen dat zij hun benen scheren omdat dat, voor hun, een teken van schoonheid is. Wat dat betreft kunnen we zeggen dat wielrenners behoorlijk ijdel zijn.

Populaire herenfiets broek

  • AGU Bibshort Essential
  • AGU Replica Bibshort Team Jumbo Visma
  • Craft Rise Bib Short

Populaire damesfiets broek

  • Craft Rise Bib Shorts 
  • AGU Prime Fietsbroek met Zeem 
  • Bioracer Bibshort Netherlands

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport