Hebben we volgend jaar twee Nederlanders in de Formule 1?

Met Max Verstappen als grote titelfavoriet in de koningsklasse van de autosport worden wij als Nederlanders natuurlijk al verwend. Chauvinistisch als we zijn juichen we bij iedere inhaalmanoeuvre van de regerend wereldkampioen en zaten we in zak en as toen de Red Bull het begin dit seizoen tweemaal begaf. De kans dat we volgende seizoen twee Nederlanders kunnen zien schitteren binnen de Formule 1 wordt steeds groter. Nyck de Vries timmert namelijk hard aan de weg en mag zich vrijdag tijdens de vrije training laten zien in Barcelona.

Formule E-ster Nyck de Vries

De Vries rijdt voor Mercedes in de Formule E, een autoklasse waarin uitsluitend met elektrische auto’s wordt gereden, en kroonde zich gisteren in Berlijn nog tot de winnaar van de 2022 Shell Recharge Berlin E-Prix. De in Sneek geboren coureur is met 26 jaar qua leeftijd niet per se meer als talent te bestempelen, maar staat binnen de autowereld wel bekend als talentvolle rijder. Niet voor niets gaan er al enige tijd geruchten dat De Vries zijn opwachting zou kunnen maken in het volgende F1-seizoen.

De Vries werd in 2021 wereldkampioen in de Formule E nadat hij in 2019 zich al kroonde tot de kampioen van de F2. Tegenwoordig is De Vries reservecoureur voor Mercedes in de Formule 1.

Verplichte kans voor rookies

De Formule 1 heeft dit jaar voor het eerst de regel dat jonge en talentvolle coureurs een kans dienen te krijgen binnen de sport. Dit betekent dat ieder team verplicht is om twee keer per seizoen een rookie-coureur mee te laten doen tijdens een vrije training. Dit om talentvolle coureurs de kans geven om ervaring op te doen en om ze een podium te geven. De Vries is vrijdag tijdens de vrije training in Barcelona de eerste rookie-coureur die zich mag laten zien tijdens een training.

De Vries rijdt in de Formule E voor Mercedes en gaat vrijdag in plaats van de Thai Alexander Albon deelnemen aan de eerste vrij training. Albon rijdt voor Williams, een team dat zeer nauwe banden heeft met Mercedes. Voor De Vries is dit een mooie kans om zich te laten zien. Dit omdat er bij Williams een coureur op de wip zit.

De Vries kijkt enorm uit naar zijn kans: “Allereerst wil ik Williams hartelijk bedanken voor de kans om te rijden tijdens de eerste vrije training. Het is voor mij geweldig om het team te leren kennen en om met de FW44 te rijden”, zo valt te lezen in het persbericht van Williams.

“Het is ook geweldig om op het circuit te zijn tijdens een Formule 1-weekend. De voorbereidingen op deze test verlopen goed en tot op heden steunt het team me erg goed. Ik kijk heel erg uit naar de volledige ervaring in Spanje!”

Concurreren met Latifi

De Canadees Nicolas Latifi presteert al geruime tijd ondermaats. Teamgenoot Albon is ieder raceweekend een stuk beter op de baan en dat leidt tot onvrede binnen het team. Williams zoekt een coureur die op hetzelfde niveau als Albon kan presteren omdat ze weten dat de auto het kan. Er gaan al enige tijd geruchten dat De Vries spreekwoordelijk op pole-position staat om de plaats van Latifi in te nemen. Nu De Vries namens Williams gaat rijden in de vrije training wordt die geruchtenstroom uiteraard alleen maar groter.

De Vries rijdt in Barcelona in een gelijkwaardige auto als Latifi en mag dus laten zien dat hij van een hoger niveau is. Lukt het De Vries om betere rondetijden neer te zetten dan de Canadees dan is de kans dat ‘The Orange Army’ volgend seizoen voor twee coureurs op de banken mag weer een stukje groter. Toch moet er gezegd worden dat er ook andere kapers op de kust zijn. Zo is Oscar Piastri een talentvolle coureur die dit seizoen hoogstwaarschijnlijk zich ook een keer mag laten zien tijdens een vrije training.

Sven Smeets, sportief directeur van Williams, is blij om De Vries een podium te bieden: “Ik kijk er naar uit om De Vries bij dit team te zien tijdens VT1 voor de Grand Prix van Spanje. Omdat hij erg getalenteerd is en over de nodige ervaring beschikt, twijfel ik er niet aan dat hij de tijd in de FW44 nuttig zal gebruiken en goed zal presteren voor het team.”

Dave Robson, Head of Vehicle Performance sluit zich aan bij de woorden van Smeets: “Het is altijd goed om met een nieuwe coureur te werken en nieuwe feedback te krijgen op de sterkten en zwaktes van de auto. Zijn ervaring en professionaliteit zullen van cruciaal belang zijn op de vrijdag, voordat hij het stuur teruggeeft aan Alex (Albon, red) voor vrije training 2.”

Tijdschema GP Barcelona

De keuze van Williams om Albon in de vrije training van Barcelona wat minder racetijd te geven is logisch omdat voorafgaand aan de start van het seizoen de testen in Barcelona plaatsvonden. Wat dat betreft hebben coureurs vrij recent hier nog gereden.

De Vries mag het vrijdagmiddag om 14:00 laten zien in Barcelona. Dan start namelijk VT1. Het gehele tijdsschema staat hieronder:

 

Eerste vrije training                vrijdag 20 mei             14:00 – 15:00

Tweede vrije training             vrijdag 20 mei             17:00 – 18:00

Derde vrije training                zaterdag 21 mei         13:00 – 14:00

Kwalificatie                             zaterdag 21 mei         16:00 – 17:00

GP van Barcelona                   zondag 22 mei            15:00 – 17:00