Wat is winterzwemmen?

Vraag jij je af wat winterzwemmen is? Eigenlijk is het heel simpel uit te leggen. Winterzwemmen is zwemmen in de wintermaanden. Winterzwemmen vindt plaats in buitenwateren zoals een rivier, meer, vijver of zee. De watertemperatuur bij winterzwemmen ligt onder de vijf graden en tikt met grote regelmaat het vriespunt aan. Om te voorkomen dat de zwemmers onderkoeld raken dragen zij speciale winterzwemkleding. Denk hierbij aan een wetsuit of een duikerspak. Moet er wel bij gezegd worden dat sommige zwemmers ervoor kiezen om naakt te water te gaan of het water in te duiken met ‘normale’ zwemkleding. Grootste nadeel hiervan is dat zodra je uit het water bent het lichaam ontzettend snel afkoelt.

winterzwemmen

Is winterzwemmen gezond?

Na het zwemmen in een ijskoude omgeving wordt er een warme douche genomen. Deze combinatie en opvolging geeft een ontzettend fijn en voldaan gevoel. Naast dat het als prettig wordt ervaren is winterzwemmen, mits je het twee à drie keer per week doet, ook nog eens goed voor je weerstand.

Uit Fins onderzoek is zelfs gebleken dat winterzwemmen zorgt voor minder spanning en vermoeidheid. Daarbij verbetert het de stemming en het geheugen van de mens. Als je het zo bekijkt zijn er voldoende goede redenen om te beginnen met winterzwemmen.

Hoe komt het dat winterzwemmen gezond is?

Wanneer je als winterzwemmer het bad instapt dan ervaart het lichaam vanaf dat moment extreme stress. Het lichaam doet er op dat moment alles aan om jou te redden van extreme kou. Tijdens dit proces maakt je lichaam stresshormonen aan. Denk aan adrenaline en cortisol. Wat dit zijn? Adrenaline en cortisol zijn stresshormonen die ervoor zorgen dat jij na afloop van het winterzwemmen een gelukkig en ontspannen gevoel hebt.

Waar moet ik beginnen?

Winterzwemmen heeft zoals je leest ontzettend veel voordelen. En toch zijn er weinig mensen die wekelijks een duik in koud water nemen. Dit heeft alles te maken met het feit dat mensen er ontzettend tegen opzien. Deze mentale barrière zal eerst overwonnen moeten worden voor dat we de uitdaging aangaan.

Zoals gezegd zijn er in Nederland weinig mensen die wekelijks winterzwemmen. Er wordt wel eens gedacht dat dit in Nederland niet mogelijk is omdat de dagen steeds warmer worden. Maar niets is minder waar. Ook wanneer het niet rond het vriespunt zit kun je prima winterzwemmen. Het water is in de wintermaanden namelijk wel vaak onder de 5 graden.

winter zwemmen

Kan ik gewoon beginnen met winterzwemmen?

Het antwoord hierop is ja en nee. Uiteraard kun je gewoon starten, de vraag is alleen of dit verstandig is. Het wordt erg aangeraden om je lichaam voor te bereiden op wat er komen gaat. Dit kan door een afbouwschema aan te houden. Hier start je al vroegtijdig met winterzwemmen in water wat boven de graden zit, langzamerhand bouw je dit af naar watertemperaturen onder de vijf graden.

Op het moment dat je start met winterzwemmen is het belangrijk om je goed te laten informeren. Voordat je start moet alles kraakhelder voor je zijn. Dit om ongelukken te voorkomen.

SportSport