Verschillende zwemdiploma’s

Ben jij benieuwd hoeveel verschillende zwemdiploma’s er zijn en wat ze inhouden? In dit artikel behandelen we de verschillende zwemdiploma’s.

verschillende zwemdiploma's

ABC-zwemdiploma’s

Vrijwel elke Nederlander is bekend met de zwemdiploma’s A, B en C. Ze noemen dit ook wel het Zwem-ABC. Het behalen van het Zwem-ABC is voor veel mensen de basis voor een leven lang zwem- en waterplezier.

Voor het behalen van de Nationale Norm Zwemveiligheid moet je alle drie de diploma’s in je bezit hebben. Dus bij het behalen van diploma C voldoe je pas aan deze nationaal gestelde norm.

De andere diploma’s zijn zogenaamde tussenstappen die we hieronder in het kort toelichten.

Zwemdiploma A

Zodra je diploma A hebt behaald beheers je zwemvaardigheden voor een zwembad zonder attracties.

Zwemdiploma B

Met een zwemdiploma B op zak heb je voldoende vaardigheden om te zwemmen in een zwembad met attracties zoals wildwaterglijbanen en stroomversnellingen.

Zwemdiploma C

Met een zwemdiploma C beheers je alle bovenstaande vaardigheden + het zwemmen in recreatieplassen, sloten en vaarten.

halen van verschillende zwemdiploma's

Gerelateerde zwemproducten 

Andere zwemdiploma’s

Veel Nederlanders kiezen ervoor om te stoppen met zwemmen zodra ze voldoen aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. Maar er zijn ook genoeg Nederlanders die dol zijn op de zwemsport en hun vaardigheden willen uitbreiden. Dit kan door specifieke zwemvaardigheid diploma’s te behalen, zoals:

Zwemvaardigheid 1,2 en 3

Zodra je het zwem-ABC in het bezit hebt kun je ervoor kiezen om je zwemvaardigheid uit te breiden. Dit kan met de zwemvaardigheid diploma’s één, twee en drie.

Snorkelen 1,2 en 3

Benieuwd naar de wereld onder het water? Dan zijn de snorkel diploma’s zeer aan te raden. Ook deze zijn in drie vaardigheid gradaties opgedeeld.

Survival 1, 2 en 3

Waterpret kan enorm leuk zijn maar er kunnen ook hele nare dingen gebeuren. Zo zou jij of iemand anders onverwacht in het water kunnen vallen. Maar wat moet je dan eigenlijk doen? Of wat moet je dan absoluut niet doen? Die vaardigheden leer je met survival 1,2 en 3.

Aqua sportief voor kinderen 1,2 en 3

Deze diploma’s zijn bedoeld voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Je leert hier in water op muziek te bewegen.

Springen van de plank 1,2 en 3

Vind je het leuk om van de duikplank te springen? Dan zijn deze diploma’s iets voor jou. Je leert hier verschillende sprongen.

Wereld zwemslagen 1,2 en 3

Kinderen leren hier allerlei verschillende soorten zwemslagen. Zwemslagen die tegenwoordig veel gebruikt worden maar ook verschillende zwemslagen die vroeger werden ingezet.

Synchroonzwemmen 1, 2, en 3

Ballet in het water, hoe leuk klinkt dat? Met al deze diploma’s op zak kun je goed synchroonzwemmen.

Waterpolo 1,2 en 3

Lijkt het je leuk om te gaan waterpoloën. Met deze diploma’s leren kinderen de beginsels van de waterpolo sport.

Reddingszwemmen

Levens redden op het moment dat de situatie nijpend is? Er zijn allerlei programma’s waarbij je leert reddingszwemmen.