Calorieën verbranden met zwemmen

Ben je vastberaden om af te vallen of ben je simpelweg nieuwsgierig naar de calorieën die je verbrandt tijdens het zwemmen? Zoek niet verder! In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp en geven we je waardevolle inzichten. Of je nu een fervent zwemmer bent op zoek naar een effectieve workout of gewoon interesse hebt in het meten van calorieverbruik, we hebben alle antwoorden voor je. Blijf lezen om te ontdekken hoe zwemmen kan bijdragen aan je gewichtsverliesdoelen en hoe je optimaal calorieën kunt verbranden in het water.

calorieën verbranden door te zwemmen

Verbranding van veel calorieën

Wanneer je besluit om baantjes te trekken, zul je merken dat je aanzienlijke hoeveelheden calorieën verbrandt. Gemiddeld kun je rekenen op een verbranding van zo’n 500 tot 750 calorieën per uur. Het exacte aantal calorieën hangt uiteraard af van de intensiteit van je zwemactiviteit. Zwem je energiek en volhardend, of kies je voor een meer ontspannen tempo? Neem je regelmatig pauzes of zwem je non-stop? Deze factoren spelen allemaal een rol in het uiteindelijke calorieverbruik.

Wat betreft de vraag of baantjes trekken je kan helpen om af te vallen, is het antwoord eenvoudigweg: ja.

Zwemslagen en calorieverbranding

Benieuwd of het type zwemslag invloed heeft op de calorieën die je verbrandt? Absoluut! Hieronder geven we je een indicatie, maar houd er rekening mee dat het calorieverbruik per persoon en situatie kan verschillen. Factoren zoals zwemintensiteit en lichaamsgewicht spelen een grote rol in de uiteindelijke calorieverbranding per uur.

 • Rugslag: 400-650 calorieën
 • Schoolslag: 590-930 calorieën
 • Vlinderslag: 650-1024 calorieën
 • Zijslag: 470-750 calorieën
 • Watertrappelen: 590-930 calorieën

Dit zijn slechts schattingen, maar ze geven je een idee van de calorieverbranding die je kunt verwachten bij verschillende zwemslagen. Onthoud dat regelmatig zwemmen, ongeacht de zwemslag, een geweldige manier is om actief te blijven en calorieën te verbranden.

afvallen door te zwemmen

Meer dan alleen een calorieverbrander

Zwemmen biedt talloze voordelen voor zowel je fysieke als mentale welzijn. Hier zijn enkele belangrijke voordelen van zwemmen:

 1. Gewichtsverlies en verhoogde calorieverbranding: Zwemmen is een uitstekende vorm van lichaamsbeweging om gewicht te verliezen en vet te verbranden. Het is een activiteit waarbij je bijna alle spieren in je lichaam gebruikt, waardoor je calorieën verbrandt en je stofwisseling wordt gestimuleerd.
 2. Verbeterde cardiovasculaire gezondheid: Zwemmen is een effectieve cardiovasculaire training die je hart en longen versterkt. Het verbetert de bloedcirculatie, verlaagt de bloeddruk en vermindert het risico op hart- en vaatziekten.
 3. Vermindering van stress en verbeterde mentale gezondheid: Zwemmen kan helpen stress te verminderen en een positief effect hebben op je mentale welzijn. Het werkt ontspannend en kan helpen bij het verminderen van angst en depressie.
 4. Verbeterde spierkracht en toning: Door regelmatig te zwemmen kun je je spieren versterken en vormgeven. Zwemmen is vooral effectief voor het versterken van de kernspieren, armen, benen en rug.
 5. Lagere impact op gewrichten: Zwemmen is een activiteit met een lage impact, wat betekent dat het minder belastend is voor je gewrichten in vergelijking met bijvoorbeeld hardlopen. Het is een geschikte optie voor mensen met gewrichtsproblemen, blessures of beperkte mobiliteit.
 6. Verbeterde flexibiliteit en mobiliteit: De bewegingen die je maakt tijdens het zwemmen vergroten je flexibiliteit en bevorderen de mobiliteit van je gewrichten.
 7. Verkoeling en verfrissing: Zwemmen is een geweldige manier om af te koelen tijdens warme zomerdagen. Het geeft je een gevoel van verfrissing en ontspanning.

Het regelmatig beoefenen van zwemmen kan een positieve impact hebben op je algehele gezondheid en welzijn. Het is een veelzijdige en plezierige activiteit die geschikt is voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus.


Leestip:

Wat zijn goede kracht oefeningen voor zwemmers?