Borstspieren trainen voor zwemmers

Ben jij een fanatiek zwemmer of wil jij gaan beginnen met zwemmen? Wil jij graag jouw borstspieren trainen en zoek jij naar goede oefening om dat te doen? De borstspieren zijn belangrijk voor een zwemmer. Een zwemmer gebruikt tijdens zijn sport deze spiergroep veelvuldig. Een goed getrainde borstpartij kan zorgen voor betere prestaties in het water. Wil jij weten hoe jij als zwemmer jouw borstspieren zou kunnen trainen?

trainen borstspieren

Waarom borstspieren trainen?

De borstspieren zijn weliswaar belangrijk zoals we net al zeiden, maar toch zijn de borstspieren niet de belangrijkste spiergroep voor een zwemmer. Dat zijn namelijk de rug- en beenspieren. Dit omdat deze spieren intensiever worden gebruikt. Maar de borstspieren worden wel bij elke zwemslag ingezet en zijn daardoor dus ook niet te vergeten in een work-out van een zwemmer.

Voordelen van het trainen van de borstspieren

Het trainen van de borstspieren heeft meerdere voordelen. Zo hou je meer energie over, kun je langer doorzwemmen en kun je krachtigere slagen maken. Zeker bij wedstrijdzwemmers is het trainen van deze spieren dus van groot belang aangezien het de zwemprestaties aanzienlijk kan verbeteren!

Fitnesskoerier.nl - Fitness, krachtsport en personal training

Push-ups

Push-ups is hele bekende, gangbare en effectieve oefening. De oefening is op meerdere manieren uit te voeren. Bij de standaard variant zet je de tenen op de grond, strek je het lichaam en hou je de armen gestrekt onder je. Vervolgens buig je door de armen en laat je de romp zaken tot aan de grond. Eenmaal daar druk jij jezelf weer op tot de armen weer gestrekt zijn. Dit herhaal je vervolgens meerdere malen. Probeer setjes te maken en houdt tussendoor wat rust.

opdrukken

Bankdrukken

Bankdrukken is een zeer effectieve oefening. Je ligt bij deze oefening op een bankje en hebt een halterstang en halterschijven nodig. Je probeert al liggend, de halterstang met schijven, vanuit je borst naar boven te drukken. Eenmaal boven laat je de stang weer zakken om vervolgens de oefening te herhalen.

Belangrijk is dat je niet te zwaar begint of dat je de oefening samen met iemand anders gaat doen. Doe je dit niet en wordt het te zwaar kan het zijn dat je de stang niet meer houdt en dat deze op je lijf terecht komt. De eerste keren kan bankdrukken wat lastig zijn. Richt je daarom eerst op de techniek en probeer daarna zwaardere gewichten.

bankdrukken voor trainen borstspieren

Dumbell press

Voor deze oefening heb je een trainingsbank en twee dumbells nodig. Je gaat net als bij het bankdrukken op het bankje liggen. Het bankje kun je in hoogte verstellen. Zo kun je helemaal vlak liggen maar ook iets overeind zitten. Voordeel van deze variantie is dat je de spieren uit alle hoeken en standen traint. Belangrijk is dat je beide voeten op de grond zet. Vervolgens pak je in elke hand een dumbbell. Deze hou je op heuphoogte tegen je borst aan. Vanuit hier druk je beide dumbbells te gelijk naar voren. Eenmaal daar laat je de dumbbells weer zakken. Belangrijk is dat je spanning op je armen houdt. Laat de dumbbels tijdens de oefening dus niet op de borst rusten.

dumbell oefening sport

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport