Voetpad, fietspad, berm
Laten we beginnen met enkele regels uit het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV). Daarin staat namelijk dat, indien er een voetpad aanwezig is dat een wandelaar geacht wordt hierop te lopen. Mocht het voetpad ontbreken dan mag de wandeling worden voortgezet op een fietspad. Nu zijn er stukken in Nederland waar zowel geen voetpad als fietspad is aangelegd. In die uiterste gevallen mag er worden uitgeweken naar de rijbaan. Let wel: er moet dan uiterst links of rechts worden uitgeweken. Dit zodat het autoverkeer geen hinder ondervindt van jou als wandelaar. Verder is het goed om te weten dat het verboden is om op provinciale wegen en snelwegen te wandelen. Dat is geenszins toegestaan.
Aan de linkerkant of aan de rechterkant?
Nu is natuurlijk de vraag. Moet je nou aan de linkerkant of aan de rechterkant lopen? Een vraag die onbeantwoord blijft als we het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) erbij pakken. Daaruit kunnen we concluderen dat hier geen regels aan verbonden zijn en dat je dus zelf mag bepalen of je links of rechts wandelt.
Voordelen van rechts wandelen
Echter heeft zowel links als rechts wandelen beide zo’n voordelen. Als je rechts wandelt ga je met de stroom mee. Hierdoor zal het overige verkeerd minder schrikken, dit omdat al het verkeer (waaronder jij) doet wat zij verwachten. Daarnaast kun je bij bochten die naar links gaan in de bocht kijken. Hierdoor heb je beter zicht en zal je minder snel verrast worden.
Voordelen van links wandelen
Het grootste voordeel aan links wandelen is dat het verkeer je tegemoetkomt. Je ziet de auto aan jouw kant naar je toekomen waardoor je eventueel kunt handelen. Het kan natuurlijk zo zijn dat de tegenligger jou niet heeft gezien en frontaal op je in komt rijden. In dat geval kun jezelf een stapje naar links doen om jezelf in veiligheid te brengen.
Daarnaast heb je aan de linkerkant meer overzicht in een bocht die naar rechts loopt. Je weet hierdoor wat er aan komt waardoor je niet verrast wordt.