Hoe werkt de puntentelling bij zaalvolleybal?

Wil je beginnen met volleybal maar heb je geen idee hoe de puntentelling werkt? Of kijk je op het moment volleybal maar ben je niet op de hoogte van de puntentelling? In dit artikel nemen we de volleybal puntentelling met je door.

Het verleden

Om meer inzicht te geven in de huidige puntentelling nemen we je mee in de geschiedenis. Het is namelijk zo dat er vroeger een ander puntensysteem werd gehanteerd dan tegenwoordig. Deze transformatie heeft rond het jaar 2000 plaats gevonden. Toen werd het zogenaamde side-out systeem gehanteerd. Een systeem waarbij alleen de serverende ploeg punten kon scoren.

Tegenwoordig

Om het spel aantrekkelijker, attractiever en spannender te maken hanteren ze tegenwoordig het Rally Point Systeem. Dat betekent dat je als team bij elke rally een punt kunt scoren. Het team dat als eerste de 25 punten binnensleept heeft een set gewonnen. Belangrijk om te weten is dat er altijd met twee punten verschil gewonnen moet worden. Staat het 24-25? Dan heeft het team met 25 punten nog niet gewonnen. Die zal op dat moment nog moeten strijden voor één punt zodat het gat met de tegenstander twee punten wordt.

Wanneer heb je gewonnen?

Bij zaalvolleybal gaat het om het aantal gewonnen sets. De ploeg die als eerste drie sets weet binnen te slepen heeft de wedstrijd gewonnen. Mocht het nou 2-2 in sets staan dan komt er een beslissende 5e set. De beslissende set wordt gewonnen door het team dat als eerste 15 punten weet te behalen. Ook hiervoor geldt dat er met twee punten verschil gewonnen moet worden. Daarnaast wordt er halverwege van kant gewisseld. Dat moment vindt plaats wanneer één van beide teams als eerste acht punten binnensleept. Hierdoor voorkom je oneerlijke situaties en volleybalt elk team in dezelfde omstandigheden.

hoe werkt de puntentelling

Hoe kun je een punt scoren?

De vraag is natuurlijk hoe kun je een punt scoren? We sommen het in het kort voor je op:

IN

We praten over ‘in’ wanneer de bal op de grond in de speelhelft van de tegenstander terecht komt.

punt maken

UIT

Een uitbal komt op verschillende manieren plaatsvinden, namelijk:

  • Een uitbal vindt plaats wanneer de tegenstander de bal op de grond buiten de speelhelft slaat.
  • De bal wordt op een voorwerp of persoon die buiten het speelveld staat geslagen
  • Zodra de bal niet over het net maar onder het net wordt gespeeld
  • De bal wordt buiten de antennes om (of het verlengde daarvan) richting het speelveld van de tegenstander geslagen

Touché

Dit vindt plaats wanneer je een aanval inzet en de tegenstander de bal net aan toucheert. Mede door deze laatste aanraking/touché komt de bal buiten het speelveld terecht waardoor je als team een punt hebt verdiend.

Netfout

Je hebt te maken met een netfout wanneer je de netrand (bovenkant net) aanraakt of een deel van de net antenne aanraakt. Verder mag het net wel aangeraakt worden, zij het dat niet opzettelijk mag plaatsvinden.

Dubbele aanraking

Je mag als speler de bal maar één keer achter elkaar raken. Je kunt de bal dus niet in de lucht slaan om vervolgens direct een aanval in te zetten. Dat betekent dat je tijdens een aanval de bal wel twee keer mag raken maar dat daartussen altijd een balaanraking van een medespeler moet zijn geweest.

SportSport

Meer dan 3x

Je mag als team de bal maar 3x raken voordat die over het net gaat. Raak je de bal als team 4x, 5x of meer dan heeft de tegenstander een punt verdient.

Een gedragen bal

Het is belangrijk dat je de bal echt slaat. Het dragen, tillen, liften of kleven van de bal is dan ook niet toegestaan. Op het moment dat jij of één van je medespelers deze fout maakt krijgt de tegenstander een punt.

Opstelling

Als team moet je bij de service in de juiste opstelling staan. Sta je dat niet? Dan krijgt de tegenstander een punt.

Voetfout

Er zijn verschillende manieren om voetfouten te maken, namelijk:

  • Zodra je bij een aanval met je voet over de middellijn komen
  • Bij een service mag de serveerder of serveerster niet in het veld staan of op de achterlijn staan
  • Tijdens een service moeten alle spelers met beide voeten volledig binnen het speelveld staan

Servicefouten

Bij de service kun je verschillende fouten begaan, namelijk:

  • Je staat in het veld en/of buiten de servicezone
  • De bal komt via omliggende obstakels op het speelveld van de tegenstander (netrand uitgezonderd)
  • Je doet er te lang over. De bal moet binnen 8 seconden na het fluitsignaal opgeslagen worden.

servicefout volleybal

Gesloten bal

Er wordt gesproken over een gestolen bal wanneer een team de bal slaat terwijl deze nog niet op hun speelhelft bevindt. Om een voorbeeld te geven, de bal hangt nog net op jullie speelhelft maar de tegenstander kan er wel bij en besluit een smash in te zetten. Als zo’n situatie zich voordoet wordt er gesproken van een gestolen bal en geeft het team die de fout begaat een punt aan de tegenstander.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport