Shin splint en voetballen
Zodra je scheenbeen irritaties ervaart kun je te maken hebben met een shin splint. De shin splint is een verzamelnaam voor scheenbeen ongemakken. Bij hardlopers komt dit ongemak met grote regelmaat voor. Dit heeft te maken met het feit dat het scheenbeen overbelast wordt.
Ook voetballers kunnen na een intensieve wedstrijd of training pijn ervaren in de schenen. Dit komt door het explosieve karakter van de voetbalsport.
Het springen voor het winnen van een kopduel, het aanzetten tot sprinten of op het scherpst van de snede duelleren kan bij voldoende regelmaat voor overbelasting zorgen. Zeker met de opkomst van kunstgras komt de blessure steeds vaker voor. Dit komt omdat kunstgras minder schokabsorberend werkt dan echt gras. Hierdoor komen de spieren meer onder druk te staan.
Ook beenlengteverschil, afwijkende stand van de voeten of disbalans van de onderbeenspieren kunnen oorzaken zijn van scheenbeen klachten.
Wat voel ik als ik een shin splint heb?
Wil je graag weten of je last hebt van een shinsplint? We nemen een aantal veelgehoorde symptomen met je door:
- Naar gevoel in het onderbeen (voorste deel)
- Pijn die ontstaat tijdens het voetballen
- Pijn aan beide kanten van het scheenbeen
- Spierpijn
- Lichte zwelling aan het onderbeen
- Weinig en zwak gevoel in de voeten
Shin splint klachten: en wat nu?
Heb je lichte shin splint klachten en vraag jij je af wat je nu moet doen? Onderstaand nemen we een aantal tips met je door.
Rust
Eén van de belangrijkste tips is het nemen van rust. De scheenbeen klachten komen voort uit overbelasting, door rust te houden neemt de overbelasting af en daardoor ook de klachten.
Goede voetbalschoenen
Het is belangrijk om goede voetbalschoenen te dragen. Zorg ervoor dat de schoenen goed om je voeten zitten en dat het zooltype past bij de ondergrond waarop je actief bent.
Zooltjes
Heb jij een holvoet of wikkel jij je voet naar binnen af? Draag dan zooltjes die ondersteuning bieden. Hierdoor hoef je minder met je scheenbeen te compenseren.
Masseren
Laat je scheenbeen eens masseren. Het beste is om dit te laten doen door een ervaren masseur.
Oefeningen
Door oefeningen te doen kun jij jezelf beschermen tegen shin splintklachten. Onderstaande oefeningen zijn oefeningen die je voeten, enkels, kuiten en heupen versterken.
Tenen krullen
Leg een handdoek op de grond en ga vervolgens met je voeten op heupwijdte staan. Grijp vervolgens met je tenen de handddoek, op het moment dat je de handdoek in de greep hebt trek je deze iets naar je toe en laat je het weer los. Dit kunstje herhaal je met beide voeten meerdere keren.
Monsterpas
Maak bij deze oefening gebruik van een weerstand band. Deze doe je om je dijen en vervolgens zet je met je rechterbeen een schuine stap naar voren. Daarna zet je jouw linkerbeen naast jouw rechterbeen om vervolgens met je linkerbeen een schuine stap naar voren te zetten. Doe dit meerdere malen.
Het is aan te raden om de oefeningen ook achteruit te doen. In dat geval begin je met je rechterbeen een schuine stap naar achteren te zetten.
Kuitoefening
Ga met je neus richting een muur (of iets dergelijks staan). Haal je linkerbeen van de grond en ga zorg dat je met je rechtervoet op je tenen komt te staan. Laat je vervolgens weer zakken zonder de grond te raken en herhaal dit een aantal keer. Keer daarna de rol van je benen om!
Bekken brug
Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en je voeten plat op de grond. Til vervolgens je heupen de lucht in. Net zo ver tot je romp in rechte lijn met je bovenbenen ligt. Strek dan je linkerbeen uit en houdt dit dertig seconden vast, laat vervolgens het been zakken en doe vervolgens hetzelfde maar dan met het andere been!