Wat is knijpen?

Ben je een groot voetbalfanaat en hoor je trainers en commentatoren het hebben over knijpen? Wil je weten wat deze voetbalterm betekent en waar deze voor staat? In dit artikel gaan we er verder op in!

Wat is knijpen voetbal

Knijpen

Vrijwel elke jeugdig Nederlands voetballer wordt al vroeg geconfronteerd met het begrip ‘knijpen’. Hier wordt mee bedoeld dat als de bal aan de andere kant van het veld is je richting de bal beweegt. Door dit te doen maak je het veld kleiner waardoor er voor de tegenstander. Minder ruimte is.

Actief en passief verdedigen

De rechtervleugel aanvaller van de tegenstander heeft de bal. In dat geval zet de linkervleugelverdediger (jouw teamgenoot) druk op de bal. Die is dus actief bezig om de bal te veroveren. Echter zijn er ook een heleboel spelers in het team die passief kunnen bijdragen aan het veroveren aan de bal. Eén van deze spelers is de rechtervleugel verdediger. Hij of zij kan ervoor kiezen om richting de bal te lopen. Hierdoor maak je het speelveld voor de tegenstander heel erg klein en is de kans dat zij balverlies lijden een stuk groter.

De tegenstander?

Nu hoor ik je bijna denken: “maar dan staat de linkervleugel aanvaller toch vrij?” Het antwoord daarop is ja. Echter, als de ruimtes klein zijn, dan is het voor de tegenstander vrijwel onmogelijk om de bal in één keer naar de andere kant van het veld te krijgen. Dat betekent dus dat de rechtervleugel aanvaller als niet gevaarlijk beschouwd mag worden. Daarnaast is het zo, dat mocht de tegenstander erin slagen om de bal snel van kant te wisselen. Dat deze vaak lang onderweg is. Hierdoor heb je genoeg tijd om te anticiperen waardoor je relatief eenvoudig het gevaar kunt neutraliseren. In dat geval zal het knijpen zich ook weer voordoen. Echter zal dan de rechtervleugel verdediger de actieve verdediger worden en de linkervleugelverdediger de passieve.

Misschien vind je dit ook interessant?