Wat is kantelen?

Ben jij een voetballer of kijk je regelmatig naar het spelletje? Hoor jij vrienden, teamgenoten, trainers, commentatoren of analisten vaak over kantelen spreken, maar weet jij niet wat dit betekent? Dat maakt helemaal niks uit. In dit artikel leggen wij uit wat kantelen is.

wat is kantelen

Wat is kantelen?

Kantelen is een verdedigend aspect van het voetbal. Kantelen vindt plaats wanneer de tegenstander bezig is met een aanvalsopbouw en de bal binnen een beperkt aantal passes van de linker- naar de rechterkant verplaatst, of andersom. Wanneer de tegenstander dit doet zal de verdedigende ploeg mee schuiven van de ene naar de andere kant. Dit mee schuiven wordt kantelen genoemd. Officieel houdt kantelen in dat men na het verplaatsen sprintend druk zet op de tegenstander, maar in de praktijk is dit lang niet altijd het geval.

Waarom kantelen?

Kantelen biedt vele voordelen. Wanneer een ploeg de bal van de ene naar de andere kant verplaatst om daar door te kunnen breken zal een ploeg die goed kantelt daar snel in een overtal komen. Hierdoor wordt het de aanvallende partij erg moeilijk gemaakt omdat zij in kleine ruimtes belanden. Het nadeel van kantelen, afhankelijk van de intensiteit waarmee dit gebeurt, is dat het zeer vermoeiend kan zijn. De afstanden zijn steeds maar relatief klein, maar het korte sprint werk kan na een aantal keer toch vermoeiend worden.

Wat is het alternatief?

Kantelen is vaak nodig voor ploegen die laag druk zetten en de tegenstander op eigen helft ongestoord aan de bal laten. De tegenstander laat de bal in een hoog tempo van links naar rechts gaan waardoor de verdedigende ploeg gedwongen wordt tot kantelen. Doen zij dit niet dan komen zij aan één kant in ondertal en kan de tegenstander daar doorbreken. Het alternatief is om hoog druk te zetten. Door de tegenstander geen lucht te geven en al vroeg op eigen helft vast te zetten kan de bal niet eenvoudig van links naar rechts worden verplaatst en is kantelen niet nodig. Het nadeel van deze oplossing is dat de tegenstander met een paar passes een groot aantal spelers kan uitschakelen en gevaarlijk kan worden.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport